Подгорица: Од јесени градња синагоге и јеврејског центра

podgorica1

ПОДГОРИЦА – Идејно решење и пројекат за градњу синагоге и Јеврејског културног центра у Подгорици су завршени, а полагање камена темељца очекује се почетком јесени, озваничио је председник Јеврејске заједнице у Црној Гори Јаша Алфандари.

Предвиђено је, како је Побједи рекао Алфандари, да прво почне изградња синагоге, а од новца који обезбеди Јеврејска заједница зависиће да ли ће се културни центар градити упоредо са њом, или након завршетка тих радова.

Подгоричка синагога биће, како је навео председник Јеврејске заједнице, трећи новосаграђени објекат те врсте од Другог светског рата, а на церемонији полагања камена темељца очекује се пуно угледних људи из иностранства.

„Сви желе то да виде. Такав центар не постоји нигде на Балкану. Има нешто слично у Софији, али то је јако старо. Очекујем да ћемо до краја септембра имати на располагању сав новац потребан за градњу…“, навео је Алфандари.

Приоритет је, објашњава, да се очува и унапреди јеврејски идентитет на Балкану и оно што је остало од велике балканске заједнице Јевреја која је пре рата била једна од најугледнијих у свету.

„Циљ је да се сачува оно мало што је остало после асимилације, нестанка и миграције, јер већина Јевреја одлази за Израел. Сарајево се готово испразнило, Београд такође, а они који су остали су далеко од свега тога. Зато желимо да их на неки начин анимирамо са овим центром..У сталној смо комуникацији са заједницама у земљама у окружењу“, нагласио је Алфандари.

Комплекс ће, осим синагоге, имати додатни садржај смештен у оквиру културног центра који ће бити грађен на три нивоа. У Јеврејској заједници планирају да комплекс на годишњем нивоу има око 2.000 посета.

Јеврејска заједница у Црној Гори, како истиче њен председник, не функционише на класичан начин и не бави се искључиво Јеврејима и њиховим проблемима, већ и шире од тога. Према попису, који је Јеврејска заједница урадила пре пола године, у Црној Гори живи 386 Јевреја.

Танјуг