Митровчани одмах прекрстили „Парк мира“ у „Парк Ангеле Меркел“, следећи корак обнова џамије

most zardinjere

Косовска Митровица, Београд – Бетонску барикаду испред моста на Ибру у северном делу Косовске Митровице, која је од 2011. представљала „симбол отпора“ Срба интеграцији у институционални и правни систем самопроглашене косовске државе, јуче је заменио „Парк мира“.

Барикада је ненајављено уклоњена у ноћи између уторка и среде. Извори Данаса тврде да је Парк настао после окупљања, протеста и псовки незадовољних и узнемирених Митровчана. Горан Ракић, градоначелник северне Митровице из косовског система локалне самоуправе, који није желео да коментарише уклањање барикаде док не стигне шеф Канцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић, у Ђурићевом присуству признао је да је „свестан чињенице да је активност која се сада предузима узнемирујућа и неочекивана за већину становника, због чега је донео одлуку о изградњи „Парка мира“. Ракић тврди да је одлука донета „у координацији с државним врхом Србије“.

Жардињере у „Парку мира“, који су Митровчани одмах прекрстили у „парк Ангеле Меркел“, јуче је довезло ЈКП „Стандард“, чији је Ракић директор. Њиховом постављању присуствовали су Марко Ђурић, српски градоначелници из косовског система, председници привремених органа из српског система локалне самоуправе на северу КиМ, као и Еулекс, КПС, Кфор и новинари. У време закључења овог издања нашег листа, према наводима с терена, није било саобраћаја преко моста, групе Срба и Албанаца које су се током преподнева окупиле испред моста у свом делу града разишле су се, али су сви страховали шта ће се догодити увече и током ноћи.

Вест да је „група грађана тешком механизацијом и камионима уклонила барикаду“, Покрајински ДСС на КиМ оценио је као „политички цинизам“, поготово што „излазак мање од три одсто, незванично 423 људи, на парламентарне изборе за Скупштину Косова, јасан је доказ да се Срби на северу КиМ не слажу с политиком коју воде Томислав Николић и Александар Вучић“. У саопштењу ДСС оцењује се да је „уклањање барикаде с моста на Ибру резултат Вучићевих договора са Ангелом Меркел“.

„Уклањање ове барикаде, коју је у наше време поставила српска локална самоуправа, неће подстаћи исељавање, него ће на то утицати некомпетентни људи на функцијама који не брину о интересима српске заједнице. Барикада је изгубила смисао после одржавања косовских избора на северу“, каже за Данас Горан Богдановић, функционер НДС и бивши министар за КиМ.

Уклањање барикаде јуче су поздравили Срби у „Влади Косова“, Кфор, већи део парламентарних странака у Скупштини Србије.

Џамија?

Покрајински ДСС и Горан Богдановић тврде да је следећи корак, који је Београд договорио у Бриселу, обнова џамије код моста у северном делу Митровице. Данасу је то потврђено и из више дипломатских извора.

Улога Звонка Веселиновића

Пре уклањања барикаде, у уторак увече најпре су склоњени помоћни контејнери, а градом се пронела прича да је за цео посао задужен контроверзни бизнисмен Звонко Веселиновић, који је, наводно, 2011. године поставио барикаду. Веселиновић није желео да за Данас коментарише ове спекулације. Каже да „већ три године он и његова породица испаштају и налазе се на црној листи због барикаде, па да не занима ко је склања“.

Јелена Тасић – Данас