КФОР задовољан уклањањем барикаде са моста и понашањем житеља северне К. Митровице

??????????????????????????????????

ПРИШТИНА – Кфор је поздравио уклањање барикаде на мосту у Косовској Митровици као позитиван корак који може послужити помирењу и саопштио да ће „напорно радити како би подржао дијалог и демократске разговоре које воде ка стабилиности Косова“.

„Значење жеље да мост остане затворен за пролаз возила, тако што ће парк бити подигнут, је врло симболичан и политички мотивисан“, наведено је у синоћнем саопштењу Кфора.

Кфор ће, како је саопштено, наставити да доприноси безбедном окружењу на мосту.

Мисија НАТО у покрајини је навела да је барикада уклоњења уз подршку житеља Северне Митровице, без инцидената и на миран начин и да је некадашњу барикаду заменио парк.
„Кфор поздравља одлуку уклањања физичке препреке на мосту „Аустерлитз“. Подизање парка на том месту омета слободу кретања возила али постоје алтернативни правци и мостови у Митровици, као што је и раније био случај“, наводи се у саопштењу.

Кфор је навео да су његове јединице и јединице карабињера биле присутне на мосту током акције уклањања барикада, спремне да интервенишу и прилагоде деловање Кфора у сваком тренутку.

Током јутарњих сати у среду, додатне јединице Кфора су послате на лице места како би деловали као појачање и како би пратили ситуацију, а у смислу да се избегну инциденти било које врсте, јер су се из радозналости велике групе људи окупиле и на северној као и на јужној страни. Снаге за брзо реаговање, које су биле спремне да интервенишу, биле су ангажоване у близини места догађаја, подсетила је мисија НАТО на Косову.

Танјуг