Ништа од примирја, најжешће борбе у Украјини до сада

???????????????

КИЈЕВ – На истоку Украјине у току је велика борба украјинских и проруских снага „какве досад није било по снази и размерама“, рекли су украјински војни извори.

Председник Украјине Петро Порошенко предложио је јуче једнострани прекид ватре украјинских снага како би било омогућено проруским снагама на истоку земље да положе оружје или да оду из земље.

Порошенко је рекао да би то био први корак у оквиру мировног плана који је предложио у циљу де-ескалације конфликта, пренела је агенција АП.

Према изворима са терена, на које се позива Ројтерс, постоје непроверене информације да су обе стране у борбу укључиле тенкове.

Жестоки сукоби избили су рано јутрос близу града Красни Лиман, који је под контролом украјинских власти од почетка јуна, а проруске снаге наводно су покушале да пробију кордон владиних трупа.
„У току је велика борба која превазилази, у смислу снаге и размера, све што је досад виђено“, рекао је војни извор.

Према том извору, у сукоби би могло да учествује до 4.000 припадника проруских снага, а на обе стране су вероватно ангажовани оклопна возила и тенкови.
„Антитерористичка операција се наставља и трају борбе“, потврдио је портпарол владе Владислав Селезњов.

Обласни војни клинички центар у Одеси, једном од највећих градова Укајине, пун је украјинских војника рањених у региону Луганска и Доњецка на истоку земље, наводи Итар-Тас с.
„Имамо 70 војника и официра, а половина њих је у тешком стању“, рекао је новинарима јуче руководилац клиничког центра.

„Уколико буду наставили да довозе велики број рањених, у клиничком центру неће бити довољно места за њих и мораћемо да их сместимо у цивилне болнице“, додао је болнички званичник, а преноси Итар-Тас с.

Проблем је утолико већи што је војни клинички центар најискусније лекаре већ послао на исток Украјине где и се и воде борбе између украјинских и проруских снага.

Недавно је авионом из Дњепропетровска довезено 15 рањених, чије су повреде од ватреног оружја углавном на екстремитетима али има и повреда унутрашњих органа, изјавио је заменик шефа клиничког центра пуковник Јури Сакхно.

Он је рекао да ће многи од оних који су већ у клиничком центру, морати да буду поново оперисани и да ће њихову рехабилитација потрајати.

Танјуг