Бањалука добија споменик руском Императору Николају Другом

цар николај

На инициjативу Председника Републике Српске, Руског института за стратешка истраживања, Добротворног Фонда Светитеља Василија Великог и Руског воjно-историjског друштва, уз учешће председника Милорада Додика и помоћника Председника РФ, Игора Шчогољева, 21. јуна 2014, у Бањалуци ће бити откривен споменик Цару Николаjу II. Аутор споменика jе вајар Зураб Церетели.

Том приликом биће одржано богослужење, као и наступ козачког ансамбла Козачки Круг, хора Ипатјевског манастира (из града Кострома) и округли сто српских и руских историчара.

Један од организатора овог догађаја је и Удружење Наша Србија.

Да се подсетимо…

У јулу 1914. Аустро-Угарска је уз подршку Каjзеровске Немачке почела осваjачки рат против Србиjе. У овим околностима престолонаследник Србиjе, принц Александар Карађорђевић, питао jе за помоћ Цара Николаjа II, коjи jе одмах уверио да „Русиjа неће остати равнодушна према судбини Србиjе“.

Русиjа је отпочела рат против Немачке да би заштитила братску Србију и њен народ.

Свети владика Николаj српски писао jе: Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу. Али дуг, којим је Русија обавезала србски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти.

Српски Код