Барикада на Ибру као симбол отпора шиптарској квази држави, постаје „Парк мира“, како каже такозвани градоначелник Горан Ракић

вулин ракић

Градоначелник Северне Митовице Горан Ракић, данас је  донео одлуку да се на месту где је некад била барикадa изгради „Парк мира“.

Саопштење преносимо у целости:

Свестан чињенице да је активност коју данас на овом месту предузимамо узнемирујућа и неочекивана за велику већину становника нашег града, а након дугих консултација и у сталној координацији са државним врхом Републике Србије, донео сам одлуку да приступимо изградњи „Парка мира“ на локацији уз сам мост на реци Ибар.

Мостови се свуда у свету граде како би повезивали људе, али овај наш мост је, нажалост, временом постао симбол раздвајања и немогућности нормалног и мирног суживота између припадника српског и албанског народа. Не разликује се овај наш мост ни по чему од сличних мостова који постоје у великом броју градова широм Европе, али се околности у којима је изгубио сврху свог постојања, поставши линија раздвајања међу људима, веома разликују у односу на околности у којима на почетку 21. века живе грађани слободних и демократски уређених европских држава.

Они који живе са две стране моста престали су у једном несрећном времену да буду једни другима пристојне комшије и постали су једни другима непријатељи. Речи разума заменило је насиље, а насиље је резултирало етнички мотивисаним злочинима, који су даље за последицу имали страх и неизвесност. Највећа жртва етнички мотивисаног насиља на простору Косова и Метохије од 1999. године био је, без икакве сумње, српски народ. Зато и ова барикада на мосту није изграђена од камена и бетона као што је многи виде, већ је изграђена од страха, неповерења и неизвесности, од осећаја угрожености и неслободе са којима српски народ живи на Косову и Метохији већ 15 година.

Срби на Косову и Метохији, као грађани државе која данас преговара о пуноправном чланству у Европској унији, не прихватају да и даље живе у страху. Време страха једном морамо оставити иза себе и почети да живимо као сав нормалан свет. У симболичком смислу, уклањање ове барикаде и изградња „Парка мира“ на њеном месту је порука целом свету да Срби са ових простора одбијају да живе у страху, да се не плаше никога, јер никоме зло не желе и не чине. Ми данас са овог места пружамо руку нашим комшијама Албанцима у нади да они наш гест неће протумачити као знак слабости и да наше поверење неће злоупотребити пред очима читавог света. Сматрамо да је боље да у новоизграђени „Парк мира“ и они и ми доводимо своју децу да се заједно друже и играју, него да на истом месту и они и ми организујемо довека ноћне страже наоружаних људи.

Надамо се да ће албанска страна, али и читава међународна заједница, знати на прави начин да сагледа и вреднује значај овога што данас овде чинимо и да неће дозволити усијаним главама, острашћенима и злонамернима да ову иницијативу, овај мали али значајан корак ка нормализацији живота на Косову и Метохији, претворе у још једну у низу великих балканских катастрофа.

Радио Грачаница