Парада настраних у Београду у септембру

gay-pride-parade1

Недеља поноса која је у мају одложена због ванредне ситуације биће одржана од 22. до 29. септембра, а шетња градом најављена је за 28. септембар, саопштили су организатори под слоганом „Људи за људе: да кажемо да смо ту и како нам је“.

Осмодневни фестивал обухвата низ дебатних и културних садржаја чији је циљ да широј јавности приближе живот и културу ЛГБТ заједнице.

Овогодишњи програм биће хуманитарног карактера, а сав новац који се прикупи током Недеље поноса биће уплаћен на рачун кампање „Људи за људе“ који је Парада поноса Београд покренула како би до краја септембра прикупила средства од којих ће настадалима у недавним поплавама бити обезбеђене најпотребније ствари. Информације о кампањи налазе се на сајту www.parada.rs

Целокупни дебатни програм биће посвећен јачању солидарности између ЛГБТ заједнице и других угрожених група у Србији. Током вишегодишњих напора да се у Београду реализује Недеља поноса приметили смо да се у Србији различите угрожене групе разједињене боре за своја права. Кроз серију разговора, Београд Прајд ће иницирати платформу сарадње између тих група, како би у наредном периоду борба за обесправљене постала заједничка.

Културни програм ће садржати низ изложби, концерата, књижевних вечери и филмова, а детаљни програм биће објављен 1. августа 2014. године. Сви садржаји биће лоцирани у Савамали која ће за ову прилику бити претворена у Сигурно срце града. Током недеље поноса биће одржани и Пети међународни Прајд форум, као и велика конференција на којој ће бити речи о јачању сарадње ЛГБТ заједнице са државним институцијама. Прајд шетња биће одржана у недељу, 28. септембра од 12 до 14 сати, а траса шетње је од Владе Србије у Немањиној до платоа Пионирски парк код Скупштине града Београда.

Извор: http://labris.org.rs/parada-ponosa-u-beogradu/