Кирби дели лекције Србима

majkl-kirbi-ambasador-sad

Београд – Амбасадор САД Мајкл Кирби позвао је данас Министарство финансија Србије да размотри могућност да се хуманитарна помоћ за угрожене поплавама третира као донација и да се на њу не плаћа порез, а оне који имају вишак новца да га дају у добротворне сврхе.

– Хајде, момци, помозите. Морате сами себи помоћи, то је поента. Бог помаже онима који себи помажу. У Србији постоји дуга традиција филантропије, још од 12. века, када је Стефан Немања изградио Студеницу. Стање се у последње време мења на боље, а када говоримо о филантропији, говоримо и о пореској политици – рекао је Кирби на конференцији о филантропији у хотелу Хајат.

Поздрав пријатељу из Делте

Кирби је на почетку говора поздравио „пријатеља из Делте“ и навео да зна да компанија Делта стипендира доста студената, а као позитиван пример навео је и Фонд Б 92.

Председник Делте Мирослав Мишковић оптужен је пред Специјалним судом за злоупотребе са путарским предузећима, а Делта је недавно потписала споразум о стратешком партнерству са америчком консултантском компанијом Риџ глобал, чији је председник Томас Риџ био и први секретар за унутрашњу безбедност САД.

Кирби је рекао да је потребно подстицати људе да дају у добротворне сврхе, а не улазити у њихове мотиве, и као пример навео најпознатије америчке добротворе Рокфелера и Карнегија, за које је навео да „нису важили као најбољи за сарадњу“.

Амбасадор САД је навео да је функционална економија услов за стварање вишка новца, а да функција Владе може бити корисна ако створи погодан институционални оквир за давање у добротворне сврхе.

(Бета)