Такозвана Косовска Агенција за приватизацију преузима објекте државе Србије у Штрпцу

kim-strpce-1

Београд – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије саопштила је да су службеници Косовске агенције за приватизацију (КАП) данас упали у хотел Јуниор, у општини Штрпце, поставили своје обезбеђење и преузели управу над хотелом.

Према сазнањима Канцеларије, Косовска агенција за приватизацију раније је донела одлуку о ликвидацији хотела Јуниор и данашње радње предузете су у циљу касније продаје хотела.

Хотел се од 2001. године користи као колективни центар за српске породице које су протеране 1999. године.

Власник хотела је Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање, а склопљеним уговором од 2001. године брига о смештају и исхрани особа које су у хотелу прелази на Комесаријат за избеглице и миграције.

„Тренутно је у хотелу 85 расељених, раније протераних из Урошевца и Призрена којима је ово једини смештај и којима прети хуманитарна катастрофа“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија за КиМ се по том питању 13. маја 2014. године обраћала међународним мисијама на Косову, УНМИК-у, Еулексу, ОЕБС-у, Канцеларији ЕУ у Приштини и амбасадама САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије, с молбом да се предузму мере на спречавању активности Косовске агенције за приватизацију.

„Такође су се комесеријат за избеглице и управа хотела по овом питању обраћали УНХЦР-у имајући у виду да је наведена агенција надлежна за судбину интерно расељених лица. Незванично су добијена и сазнања да је КАП на интервенцију УНХЦР-а спреман да одложи преузимање хотела за два месеца, али то се очигледно није догодило“, навела је Канцеларија.

Службеници „Косовске агенције за приватизацију“ преузели су и контролу над зградом земљорадничке задруге Штрпце, над којом су раније прогласили ликвидацију.

У тој згради су службене просторије Скупштине општине Штрпце чији су службеници тако изгубили просторије за рад. „Косовска агенција за приватизацију“ је 9. јуна преузела контролу и над фабриком Лола у Штрпцу а руководство фабрике и 150 радника истерали на улицу обавештењем да се „од сад могу сматрати незапосленим лицима“.

„У протеклих неколико месеци КАП је продао Ветеринарску задругу Штрпце, коју је преузео нови власник Албанац, а иста судбина прети и робној кући Младост“, навела је Канцеларија.

У саопштењу се наводи и да Пришитна спроводи експропријацију приватног земљишта у Штрпцу, наводно у циљу уредјења просторне целине „Шара“, ради развоја туризма.

Међу власницима чија се имовина експроприше је само једно албанско име док су остали Срби, истакла је Канцеларија.

„Посебно је запањујућа чињеница да Косовска агенција за приватизацију несметано спроводи своје поступке иако се у Приштини спроводе бројне истражне радње на откривању злоупотреба које су починили службеници те агенције, међу којима има и чланова Управног одбора агенције“, наводи се у саопштењу.

 

Марко Ђурић: Влада Србије ће истрајати на заштити интереса на КиМ упркос потезима Приштине

Брисел – Директор Канцеларије владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Бриселу да ће Београд наставити да штити права српског народа на КиМ упркос потезима приштинских власти.

Влада Србије ће истрајати на заштити интереса нашег народа на КиМ и то смо врло јасно – рекли нашим саговорницима у Бриселу – рекао је Ђурић новинарима након разговора са блиским сарадницима високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Он је после сусрета са сарадницима Ештонове на челу са Фернадом Ђентилинијем, директором за Западни Балкан при Европској служби за спољне послове, изјавио да Београд не може да промени лоше потезе из претходих година, али да има обавезу и одговорност да утиче на будућност.

– Мислим да можемо да извучемо поуке из тога како су се велики европски народи носили са сличним проблемима, али потребна нам је кохезија и јединство читавог друштва како бисмо заједничким напорима заштитили државне и националне интересе нашг народа – указао је он.

Ђурић је истакао да ће Београд наставити да се залаже за мирно решење косовског проблема, упркос потезима које вуку “делови привремених институција самоуправе у Приштини.

– Оштро осуђујемо упад на имовину расељених Срба у општини Штрпце – изјавио је он и додао да су потези „косовске Канцеларије за приватизацију“ у том месту дубоко узнемирили становништво.

Ђурић је рекао да Београд очекује да представници међународне заједнице спрече Приштину да доведе дијалог о нормализацији односа у неповољну атмосферу.

– Ми смо данас у ситуацији да разговарамо о повећању општих политичких права српског народа на КиМ, а потези приштинских власти након одржавања парламентарних избора кваре атмосферу дијалога – закључио је Ђурић на крају једнодневне посете Бриселу.

У Бриселу о упадима на имања Срба

Београд — Марко Ђурић данас је у Бриселу разговарао са званичницима ЕУ и оштро осудио упад приштинских власти на имања и имовину Срба и расељених лица у општини Штрпце.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију је нагласио да то изазива лошу атмосферу у дијалогу Београд-Приштина.

Ђурић је после разговора са званичницима блиским високој представници ЕУ Кетрин Ештон о наставку дијалога с Приштином, рекао је да власти у Београду „оштро осуђују потезе које на терену чине делови привремених институција самоуправе у Приштини“, а то су „упади у имовину на којој живе Срби и расељена лица у општини Штрпце“.

Ђурић је нагласио да ће „Влада Србије истрајати у борби за заштиту права и интереса нашег народа на Косову и Метохији и то смо смо врло јасно рекли и свим нашим саговорницима овде“.

Он је навео и да је за то нужно јединство свих снага и целог друштва у Србији.

„Косовска такозвана агенција за приватизацију је извршила неколико упада који су дубоко узнемирили становништво и ми очекујемо и од представника међународне заједнице да не дозволи овим деловима прелазних институција самоуправе да доводе цео процес у неповољну атмосферу“, рекао је Ђурић.

„Ми смо у ситуацији када треба да разговарамо о повећању општих политичких права српског народа на Косову и Метохији и слање овакве поруке у тренутку кад су избори завршени није добро за општу атмосферу“, навео је Ђурић.

(Танјуг-Бета)