Амерички историчар – Обама је довео Америку на ивицу рата са Русијом

stiven-koen-foto-printscreen-rt-1402843435-516363

СТИВЕН КОЕН: Офанзива украјинске војске на исток је глупа, несмотрена, убилачка и нељудска

Амерички историчар и стручњак за Русију Стивен Коен изјавио је у интервјуу руском ТВ каналу Раша тудеј да је офанзива украјинске војске на исток сопствене земље „глупа, несмотрена, убличачка и нељудска“ и додао да је Америка довела односе с Русијом на ивицу рата.

Коен је подсетио шта је амерички председник Абрахам Линколн урадио у сличној ситуацији у којој су власти у Кијеву.

(o догађајима у Украјини – од 53.00 минута)

„Линколн никада није назвао присталице Конфедерације терористима. Увек је говорио да, без обзира на страхоте грађанског рата, он све Американце види као један народ. Зашто Кијев назива своје грађане терористима? Они су побуњеници, демонстранти, имају неку политичку платворму. Зашто не пошаљу делегацију у преговоре?“, изјавио је Коен.

„Међу њима има екстремиста, али има и људи који само желе да мирно живе у Украјини. И Кијев шаље војску на њих, а САД у потпуности подржавају тај напад“, наводи Коен.

Он је рекао да је убеђен да је у садашњим околностима у свету Вашингтону најважнији партер Кремљ. Аналитичари који су упозоравали на овакву ситуацију зарадили су етикету „Путинових апологета“.

„Барак Обама је одгурнуо Путина у толикој мери да су САД због Украјине сада на ивици рата с Русијом„, закључио је овај историчар.

Курир – СРБски ФБРепортер