Дођох, видех, дипломирах – сумњиве дипломе наших политичара

blic-diplome

Сумњиве дипломе и докторати многим политичарима послужили су као покриће за напредовање у каријери.

Велики број функционера одлучио је да заврши школу у касним четрдесетим или педесетим, и то непосредно пре него што су унапређени у министре и директоре јавних предузећа.

Скоро ниједан од њих студије није завршио на државном факултету. По свему судећи, прича о наводно плагираном докторату министра полиције Небојше Стефановића завршиће се без провере и одговора просветних власти. Осим саме комисије Мегатренда, која је одмах потврдила да је то оригиналан рад, ниједна друга институција у земљи не проналази се одговорном да овај случај испита до краја.

Подсећања ради, тројица српских научника, признатих у свету, тврде да докторат министра Стефановића обилује плагијатима и да су поједини делови његове дисертације дословно копирани из туђих радова, без одговарајућег навођења.

„Брзина: Стефановић докторирао за само две године“

Што се тиче осталих критеријума неопходних за успешан докторат, остаје нејасно како је министар Стефановић стекао право да брани докторат само две године након стицања звања мастера, наводе научници. Стефановић се брани тврдњама да су посреди политичке оптужбе и да је његов докторат поштено урађен.

Миљана Лесковац – Блиц