Ударе границу па зову Србе са КиМ да то и овере!

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас после састанка са привредницима и представницима синдикалних организација са севера Косова да Срби из покрајине морају бити укључени у разговоре који се воде у Бриселу.
Вулин је рекао да је политика Владе и Канцеларије којом руководи да Срби са Косова морају бити укључени у апсолутно сваки облик разговора – преговарања од техничког до политичког.

„Представници привредника ће дати своје конкретне сугестије, планове за наше преговараче у Бриселу, а очекујем да ће се прикључити и техничким преговорима. Разговарали смо о свему што нас тишти, од ИБМ-а преко протеста до тога шта да радимо идуће године“, рекао је Вулин.

Он је истакао да је на састанку било речи о томе на који начин оспособити привреду, олакшати свакодневни живот свима који живе на Косову и Метохији и како изједначити сваког ко живи овде са оним ко живи у централној Србији.

Ово је само један од састанака, желим да ово буде пракса, разговарали смо, такође, о томе како да решимо проблем са привредним коморама и о томе како да они који стварају живот овде добију подршку од своје државе, рекао је Вулин.

Један од учесника састанка, директор фабрике „Лола фот“ из Лешка Вукоје Вукојевић истакао је да је ово један у низу састанака који говори да ће се коначно радити у интересу привреде, пољопривреде, ради опстанка грађана на овом простору. Он је казао да су проблеми изнети и сада се очекује да се оперативно ради на терену.

„Што се тиче протеста привредника, договорили смо се да се преко организације каква је Комора сви повежу и буду јединствени и процене на који начин, каквим акцијама и активностима је најбоље дати потпору држави Србији како би лакше могла да оствари оно што је зацртала према Косову и Метохији. Остало је да се изнађе решење код акцизне и друге робе која се сада у малој количини превози у бруто тежини и мислим да ту има разумевања и да ће се покушати изналажење решења да се већа количина робе на неки други начин допреми на север Косова“, рекао је Вукојевић.

Он је, ипак, нагласио да проблем и даље остаје и да мисли да ће држава према обећањима радити у интересу привредника.

Привредници са севера Косова изнели су захтев приликом двочасовне блокаде путева у понедељак и среду да им се омогући да преко прелаза Јариње могу увозити више од 3,5 тоне акцизне робе и да дажбине плаћају Србији, а не привременим косовским институцијама.

ТАНЈУГ