Црна Гора: Условни позив за НATO у септембру?

nato crna gora1

ПOДГOРИЦA – Иако jе извесно да неће добити формалну позивницу за чланство у Сjеверноатлантском савезу, Црна Гора би се на септембарском самиту лидера НATO могла надати некоj врсти условног позива, сазнаjу подгоричке „Виjести“.

Oвакав исход, како сада ствари стоjе, подразумевао би да лидери 28 чланица НATO у Велсу похвале Црну Гору за досадашњи учинак, али и затраже да уложи додатне напоре и оствари конкретне резултате у областима владавине права и реформи безбедносног сектора, како би у неком ороченом периоду, или када испуни услове, била позвана да се придружи.

Доношење одлуке о испуњености тих услова шефови држава и влада чланица могли би оставити своjим министрима спољних послова или чак амбасадорима.

Дипломатски извори рекли су “Виjестима” да jе ово jедна од компромисних вариjанти решења питања ширења НATO у новонасталоj ситуациjи након украjинске кризе и погоршања односа са Русиjом, о чему се посљедњих седмица интензивно разговара у круговима НATO.

НATO jе слично поступио када jе 2008. у Букурешту одлучио да ће Mакедониjа добити формални позив чим реши спор са Грчком око имена државе.

Два дипломатска извора “Виjести” казала су да шефови дипломатиjа чланица НATO на састанку 25. jуна у Бриселу неће ставити проширење на дневни ред своjих шефова за септембар, jер jе ситуациjа “сложена”, првенствено због дешавања у Украjини.
“Ситуациjа jе прилично сложена и тешко jе било шта рећи са сигурношчу, али jе интенциjа да се питање Црне Горе постави непосредно пред самит. У сваком случаjу, ако добиjете услован позив, порука ће бити jасна – реформе у владавини права и безбедносном сектору не могу остати само на папиру, ако желите да вам се касниjе, на нивоу министара или евентуално амбасадора чланица НATO, одлучи да добиjете позивницу за чланство пре следећег самита”, казао jе jедан извор.

И генерални секретар НATO Aндерс фог Расмусен jе приликом посете Подгорици 21. и 22 . маjа поручио да су jачање владавине права и реформа безбедносног сектора приоритети Црне Горе на путу ка чланству, преносе „Виjести“.