Пракса завере: Чатам хаус и нова тезга Карла Билта – цензура интернета

bilt

Јануар ове године обележио је почетак нове Глобалне комисије за управљање интернетом (Global Commission on Internet Governance), покренутом од Чатам хауса (Краљевски институт за међународне послове) у партнерству са Центром за међународну управу иновацијама – ЦИГИ (Centre for International Governance Innovation – CIGI). Комисијом ће председавати шведски министар иностраних послова Карл Билт, који ће водити тим од 25 чланова чији је задатак да наредне две године проучавају будуће изгледе управљања интернетом. Бенигног и безопасног изгледа, човек који је служио у Одбору повереника РАНД корпорације, Билт је савршен лик за фронтмена нове иницијативе која би могла угрозити интернет какав познајемо.

Протеклог викенда Билт је присуствовао конференцији Билдерберга у Копенхагену, раме уз раме са бившим директором Агенције за националну безбедност (НСА) Кејт Александером и извршним председником Гугла Ериком Шмитом. Како су НСА и Гугл две најважније међу безочним организација које су ухваћене у кршењу права милиона  грађана који користе интернет, требало би да зазвоне сва звона за узбуну што се председник нове иницијативе за управљање интернетом састаје са таквим ликовима на квази-тајној конференцији. Билт је индивидуа дубоко укорењена у скривену светску империју, а припада и европском елитистичком „трусту мозгова“, Европском савету за иностране односе – европском огранку Чатам хауса.

Нема сумње у то да на интернету постоје негативности – пораст зависности од „паметних“ телефона и Ајпеда, смањене социјалне способности младих људи, масовни надзор обавештајних служби и удаљавање од читања књига – све је то штетно по друштво. Међутим, говорећи о користи од интернета не може се претерати. Позитивна својства ове ослобађајуће технологије су невероватне, дефинисана су побољшаним приступом информацијама и стварањем амбијента који промовише слободу говора. Интернет такође смањује способност ауторитета да сакрије осетљиве информације и омогућује слободније новинарство кроз диверсификацију медија.

Ако бесплатан и отворен интернет остане нетакнут у наредним деценијама, наставиће да оспорава монопол политичког естаблишмента над протоком информација. Претежност независних медија и новинара на слободном интернету све више отежава мејнстрим наративу да се укорени у популацији, јер људи све више добијају алтернативне облике вести који су у супротности са званичном причом.

Недавно је покушано да се уведе цензура интернета под покровитељством Транс-пацифичког партнерства – ТПП (Trans-Pacific Partnership – TPP), кроз покушај да се створи „Интернет полиција“ која би управљала интернетом. ТПП је уговор о коме су у току преговори између 12 земаља, од САД до Малезије, који обухвата више од 40% светске економије. Како искључиво користи корпорацијама, скривено законодавство је такође уведено под поглавље споразума  о „интелектуалној својини“. То значи да ће провајдери интернет услуга – ИСП ( Service Providers – ISP) деловати као цензурна агенција у име естаблишмента, овлашћена да цензурише садржај, па чак и да с интернета уклони цео сајт. Око овог малигног споразума преговори још теку, а мораће да се пажљиво прате како би се осигурало да се не појави сличан закон, ако ТПП-ов нажалост прође.

Додатни корак ка управљању интернетом начињен је у мају, када је америчка Савезна комисија за комуникације (Federal Communications Commission – FCC) одобрила иницијални предлог плана за стварање два нивоа интернет система у Америци. Предлог, планиран да буде завршен до краја ове године, ће утрти пут за ИСП да, појединачно,  сајтовима наплаћује за бржи и квалитетнији сервис. Ово би могло да произведе диспаритет на интернету, јер сајтови који не могу да плате таксе биће озбиљно оштећени и у неравноправном положају у односу на веће конкуренте.

Грађани би требало да имају право да користе интернет како год желе, без цензуре или незаконитог њушкања НСА или британског Владиног штаб за комуникације (GCHQ). Надзор треба да буде дозвољен само када обавештајне службе имају судски налог, на исти начин као што су власти у обавези да добију судски налог за претрес ваше куће!

Стивен Фрај је недавно коментарисао незаконит надзор што су га спровеле НСА и Владин штаб за комуникације током конференције у Лондону, осудивши га као „сраман“ и „дубоко погрешан“. Фрај је наставио с неким врло релевантним запажањима у вези жеље власти да контролише интернет и тренутну ситуацију:

„Веома депримира колико владе желе да контролишу интернет и на нама је да о томе проговоримо.“

„На слободољубивим људима је да учествују у кампањи која ће натерати владе свуда у слободном свету да се повуку с ивице тоталитаризма што прети да нас прогута.“

Аутор: Стивен Макмилан
Извор: http://rinf.com/alt-news/latest-news/internet-censorship-chatham-house-begins-insidious-initiative-global-internet-governance/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28