Вучић ће признати Косово, учланити нас у НАТО и санкционисати Русију

вучић меркел

Дојче веле преноси превод Вучићевог интервјуа за немачки таблоид Билд. Осврнимо се на три кључне изјаве у том интервјуу које на веома јасан начин представљају нашу судбину и путању на којој се налазимо. 

Домаћи медији пренели су само један део овог интервјуа који иде у корист политици Александра Вучића. Међутим, остатак интервјуа показује тачно који је план ове владе.

Г-дине премијеру, Србија се налази пред питањем као и Украјина, чланство у Европској унији (ЕУ) или задржати блиске односе са Москвом? Како ћете донети одлуку о томе?

Наши односи са Русијом су сасвим у реду, али наш најважнији циљ у овом тренутку јесте чланство у ЕУ и то што је пре могуће. Европа је наш пут. Све ћемо учинити да буде тако. На том путу нема повратка назад! Мени је јасно да тај пут није лак.

Веома добро знамо који су захтеву Европске уније по питању Украјине и Русије. Изјава Александра Вучића само потврђује, на веома суптилан начин, да ће Србије Русији увести санкције.

Биће интересантно посматрати тај сценарио.

Као чланица ЕУ, Србија ће морати да призна Косово. Да ли је то проблем за вас?

Признавање Косова није на дневном реду Србије, али ми разговарамо са Приштином у циљу побољшања односа. Рекао бих оно што сам поручио и Вашој канцеларки: Ја нисам неки нарочити оптимиста, јер пред нама уочавам препреке. Али по први пут примећујем наду у то да се проблеми ипак могу решити. Преговори се добро одвијају, да бисмо ускоро могли да потпишемо и споразум, једнако задовољавајући и за Србе и косовске Албанце. Обема странама је јасно, само заједно можемо пронаћи решење.

Да тај споразум можда неће носити назив “Споразум о признању независне Републике Косово”?

Интересантно је напоменути да овако индиректно директан одговор на питање о признању Косова никада није дао домаћим медијима. Овде и даље влада парола “Србија никада неће прознати Косово”. Ко још верује у ту реченицу?

Да ли то значи да желите да се придружите НАТО савезу?

То је врло лукаво питање. Морали бисте да знате да је 1999. године, НАТО бомбардовао Србију. Ипак, ми данас имамо веома добре односе са тим војним савезом. Видећемо где ће нас то одвести.

А где сам може одвести? Може само да нас доведе до чланске карте НАТО-а.

Као шлаг на тору, Вучић је прокоментарисао шта му је Ангела Меркел саветовала на крају разговора.

А шта вам је саветовала канцеларка Меркел?

Много тога. Најважнији савет је био – стоји иза онога што си рекао.

Ето. Добили смо одговоре на три кључна питања пред Србијом. Сада нам само остаје да посматрамо технике манипулације којима ће се Вучић служити како би испунио обећања која је дао Меркеловој.

Већ контролише неке од најгледанијих медија. Полицијом руководи Вучићева највернија слуга, Небојша Стефановић. Падаће сајтови, хапсиће се народ, само тако.

У сваком случају, биће веома интересантно.

Цео интервју прочитајте на сајту dw.de.

Телепромтер.рс