Баjден се узда у Вучићево лидерство

Biden-21

БEOГРAД – Потпредседник СAД Џозеф Баjден честитао jе председнику Владе Републике Србиjе Aлександру Вучићу именовање на ту функциjу, уз поруку да ће Сjедињене Државе наставити да подржаваjу залагања његове владе да од Србиjе направи фактор стабилности у региону Балкана, али и изван њега.

„Унапред се радуjем нашем раду на заjедничким приоритетима, укључуjући промовисање економске модернизациjе и побољшање инвестиционе климе и jачање наших билатералних односа“, навео jе Баjден.

„Ваше лидерство jе од кључног значаjа за продубљивање односа између наших двеjу земаља. Сjедињене Државе ће наставити да подржаваjу залагања Ваше владе да од Србиjе направите фактор стабилности у региону Балкана, али и изван њега“, поручио jе потпредседник СAД.

Према његовим речима, криза у Украjини jе само оjачала решеност Сjедињених Држава да подрже Eвропу, коjа jе целовита, слободна и живи у миру.
„Уздам се у Ваше лидерство како бих био сигуран да ће Србиjа стаjати уз своjе европске партнере у подршци међународним принципима, с обзиром на то да стремите ка правима и привилегиjама чланства у Eвропскоj униjи, као и на то да Србиjа преузима председавање OEБС-ом 2015. године“, истакао jе Баjден.

Што се тиче Босне и Херцеговине, поздрављам, наводи се даље у поруци, улогу Србиjе као гласа толеранциjе, jединства и напретка ка евроатлантским интеграциjама.

„Ваше залагање да у потпуности нормализуjете односе са Kосовом jе од пресудног значаjа, не само за остварење чланства Србиjе у Eвропскоj униjи, већ и за побољшање живота људи у Србиjи и на Kосову“-

Баjден jе такође, у име америчког народа, изразио дубоко саучешће због настрадалих у поплавама у Србиjи и другим земљама у региону.
„Сjедињене Државе су спремне да пруже додатну помоћ за опоравак и изградњу“, наводи се у писму потпредседника Баjдена упућеног премиjеру Вучићу.

Танјуг