Расмусен: Русија нас сматра противником

rasmusen 2

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен на конференцији за новинаре током састанка министара одбране НАТО-а у седишту савеза у Бриселу 4. јуна 2014.

(Ројтерс) – НАТО припрема мере за помоћ Украјини да се брани у свом сукобу са Русијом, а мора и да се прилагоди чињеници да га Москва сада гледа као противника, рекао је генерални секретар Андерс Фог Расмусен у интервјуу објављеном у недељу.

Кијев окривљује Москву за пораст сепаратизма у источној Украјини, где је број жртава порастао у суботу пошто су проруски сепаратисти оборили украјински војни транспортни авион, а и тензије такође расту после руске анексије Крима.

Иако је НАТО јасно ставио до знања да нема планове да се војно ангажује у Украјини, савез је послао ловачке авионе и ратне бродове у Источну Европу, а Расмусен је изјавио да НАТО разматра дугорочне мере да би обезбедио заштиту својих савезника.

„Морамо се прилагодити чињеници да нас Русија сада сматра својом противником“, рекао је Расмусен за новине „Ел Паис“.

Он је рекао да НАТО припрема пакет помоћи који ће крајем овог месеца представити министрима спољних послова својих чланова. Пакет ће укључивати помоћ Украјини да реформише свој сектор одбране и модернизује своје оружане снаге.

Прошле недеље, главни војни командант НАТО-а је рекао да су НАТО и његове земље чланице разматрали захтеве Украјине, у распону од помоћи око комуникација до обуке руковања оружјем и смртоносне помоћи.  [ID:nL6N0OL2HE]

Међутим, свака помоћ од самог НАТО-а вероватно ће пре бити савет него опрема. НАТО званичници су рекли да савез нема оружје за снабдевање и да ће свака одлука да се наоружање да Украјини бити на савезницима појединачно.

Ипак, пакет помоћи би могао олакшати Украјини да учествује у заједничким вежбама и Расмусен није искључио да би поједини НАТО савезници могли учествовати у вежбама на тлу Украјине.

Извор: http://www.reuters.com/article/2014/06/15/us-nato-ukraine-russia-idUSKBN0EQ0G020140615?feedType=RSS&feedName=worldNews
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28