Александар Вучић: Прочитао сам Стефановићев рад, мислим да је стручан, Комисија ће рећи да ли је плагијат

alekandar-vucic-foto-fonet-nenad-djordjevic-2_f

Ситуација око Мегатренда и Миће Јовановића не може да буде заташкана и гурнута под тепих, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Гостујући у емисији Став Србије премијер Вучић је нагласио да ће истрага у вези са спорним докторатом Јовановића бити доведена до краја.

– Свуда у свету су приватни универзитети најбољи. Надам се да ћемо у року од 10 до 15 година и на приватним универзитетима код нас имати јасно дефинисан критеријум оцењивања. Систем образовања јесте наш највећи проблем и највећа мука. Потребно је дуже време и системске промене да бисмо то решили – изјавио је премијер гостујући у емисији Став Србије.

Ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић поднео је оставку због оптужби да је лажирао докторат Лондонског универзитета.

Вучић: То око цензуре је измишљено и намерно пласирано, али ја се не бојим

Нико није скидао блогове са Блица, нико није укидао сајтове, осим што је неко напао сајт Пешчаника. Што је неко то измишљао око цензуре, то је намерно пласирано, али ја се не бојим. Мислили су да да ћу да се покуњим и да дозволим чврге и ударце… Али нећу да ћутим, бранићу Србију.

ОЕБС није говорио истину. Кажите да вам смета Вучић због овог или оног. Политика је објавила прецизан текст Иштвана Кљајића, који је разобличио ту кампању. Кирби је имао озбиљне и балансиране ставове. Организовани су панели само са истомишљеницима. Људи нису хапшени током поплава јер су говорили да је Вучић лудак, као што су говорили Време, Ђорђе Вукадиновић или Жарко Јокановић под скривеним именом у Блицу, већ су људи хапшени јер се тврдило да су људи паљени у високим пећима…

Ко је Шабић да коментарише одлуке Апелационог суда, то нико нема права, рекао је Вучић.

Стефановићев рад стручан, Комисија ће рећи да ли је плагијат

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је прочитао докторски рад министра Небојше Стефановића и да сматра да је то стручан рад, а да ће Комисија, састављена од четири стручњака, оценити да ли је плагијат, те да ће Стефановић, ако јесте плагијат, преузети одговорност.

Вучић је на ТВ Прва у „Ставу Србије“ реаговао на питање постављено гледаоцима да кажу да ли је Стефановићев доткорат плагијат опаском да то отвара политичку дилему, јер ће гледаоци моћи да се изјасне само на основу свог утиска о том питању и то на основу медијске хајке.

Вучић је такође указао да је део јавности унапред осудио Стефановића, а други део му верује, иако нико од њих није прочитао тај рад.

Премијер је навео да је рад прочитао, да је стручан, да би лично имао неке замерке, али да то уопште није лош рад.

Он је такође приметио да би и на питање гледаоцима да ли је водитељ Драган Бујошевић плагирао докторат већи део такође одговорио позитивно, „јер смо такви људи, не верујемо да је неко бољи од нас…“.

Вучић је, осврћући се на такав „увод“ у емисију, рекао и да не разуме како у дану када се са руководством Републике Српске разговара о обележавању Видовдана, када председник Србије Томислав Николић говори о покушају ревизије историје, теме попут плагирања доктората ректора Мегатренд универзитета намећу као најважније…

„Уствари, када то видим, знам да се нешто иза брда ваља“ рекао је Вучић.

Према његовим речима, Комисија ће донети одлуку и уколико Комисија каже да је плагирао било шта Стефановић „зна шта му је чинити“.

„Србија је уређена земља и где није уређена – биће уређена“, рекао је премијер и указао да ће за унапређење система образовања свакако бити потребно десет година.

Он је признао да има више поверења у државне факултете у Србији, мада су у свету приватни најбољи и зна се, на основу рангирања, какав је који факултет.

„Нисам превелики фан Мегатренд, нажалост, нисам то могао сакрити“ рекао је Вучић и признао да је погрешио када је изнео сопствени став рекавши јавно да није изненађен отварањем случаја доктората Миће Јовановића.

Чврсте тврдње Министарства о Јовановићу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су му предстанвици Министарства просвете на седици Владе у суботу рекли да „чврсто стоје“ иза тврдњи да доскорашњи ректор Мегатренда Мића Јовановић није докторирао у Лондону, упркос његовим наводима да је пронашао свој докторат и да ће га показати јавности.

Вучић је, гостујући на телевизији Прва, потврдио да је формирана комисија која ће испитати наводе око доктората министра Небојше Стефановића.

„Уколико та комисија и стручни органи кажу да је господин Стефановић нешто плагирао, он зна шта му је чинити“, рекао је Вучић.

(Блиц-РТС-Танјуг-НСПМ)