На паради настраних у Бечу 150.000 људи

???????????????????????

БЕЧ – На овогодишњој 19. „Паради дугиних боја“ у Бечу учествовало је више од 150.000 људи, а према речима организатора, ово до сада најуспешније окупљање ЛГБТ особа обележио је и напад на посланицу у Европском парламенту странке Зелених Улрике Луначек.

Организатор Кристијан Хегл из “Иницијативе хомосексуалаца” (ХОСИ) указао је да на почетку поворка није ни могла да се помера колико је људи дошло.

Како су саопштили организатори, Луначек је нападнута за време давања изјаве када је на њу бачена смрдљива течност.

Луначек је коментарисала напад на њу као акт појединца који показује да се и у Аустрији мора и даље водити брига о толеранцији, као и за прихватање и поштовање.

Она је подсетила да до сада никада није било напада током „Параде дугиних боја“ и да је ово први пут, нагласивши да се мора јасно стати против оних који шире страх и мржњу.

У време одржавање параде на бечком „Рингу“, централној улици главног града Аустрије, на тргу Штефансплац одржан је и „Марш за породице“, чији организатори желе да укажу на потребу заштите брака као институције жене и мушкарца.
„У демократији сви морају добити право да изађу на улице“, констатовао је с тим у вези Хегл, додајући да је слаб одзив на „Маршу за породице“, на којем се окупило више десетина људи, јасан сигнал.

Ове године многим учесницима Параде узор, по питању облачења, била је победница Евровизије Кончита Вурст, али и многи су своје костиме посветили Светском првенству у фудбалу.

Веома присутни били су корсети, високе штикле, одећа од латекса, али и боди пејнтинг.

Иако је Парада велика фешта, није изостала и политичка порука која је гласила „Прајд значи и отпор“, „Говорити је сребро, активизам је злата вредан“.

Заменица градоначелница Марија Василаку, у завршном говору, затражила је „иста права за све“, а не половична решења.

Она је казала да треба омогућити потпуну равноправност код брака, када је реч о хомосексуалним паровима.
“Свако ко сматра да треба да се жени, из било код разлога, то треба да буде у могућности. Свако треба да живи И воли кога хоће, без ограничења. Време и друштво су зрели, а политика је спремна“, истакла је Василаку додајући да само једна партија, а то је Народна странка (ОВП) мора да промени свој став.

Танјуг