Хочевар: „Док папа не дође у Србију, наши католици се сматрају робовима“

патријарх и хочевар

БЕОГРАД – Ватикан неће мењати став о непризнавању независности Косова, изјавио је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

„Не, Света столица не жели да мења став“, рекао је Хочевар у интервјуу „Политици“, одговарајући на питање, да ли то што ће током најављене посете шефа дипломатије Ватикана Београду после 11 година једна од тема бити и Косово значи да је могућа промена става Свете столице о независности покрајине.

„Реч је само о томе да се што боље Света столица на лицу места информише о свему, да се у редовним сусретима размењују искуства и пронађу што боља решења за будућност“, каже београдски надбискуп.

Према његовим речима, главни циљ ове посете је то што сада када је Србија на новом путу, треба сагледати њене перспективе за будућност.
„То захтева на свим подручјима сарадњу, пре свега на педагошко-културном подручју“, каже Хочевар.

Он је оценио да је неопходно да СПЦ заједно са државом омогући снажнији дијалог са Светом столицом.
„То ће помоћи свима – и православној цркви и држави, као и нама као мањинској цркви. Док папа не дође у Србију, наши католици се сматрају робовима јер остали могу да поздраве у својој земљи свог поглавара, а католици не могу“, рекао је Хочевар.

Говорећи о недавним катастрофалним поплавама које су погодиле Србију и регион, београдски надбискуп је оценио да је „вода на неки начин сакрила границе“.
„У таквим елементарним непогодама позвани смо да сву пажњу усмеримо на достојанство човека, а не да гледамо којој нацији, коме покрету или којој странци припада. Тешко да ће та свест о одговорности бити трајно присутна. Управо у томе видим задатак цркава и верских заједница, да непрестано говоре о томе да се јаче повежемо и стварамо солидарност“, оценио је, између осталог, Станислав Хочевар у интервјуу за београдски дневник.

Танјуг