Проруске снаге обориле транспортни авион са 49 војника

iljusin oboren 3

15.25 – Настављају се борбе за Славјанск

У Славјанску се наставља сукоб између припадника народне самоодбране и Националне гарде Украјине. У самоодбрани кажу да су убијена најмање четири украјинска војника.

Једна граната је погодила кров градске болнице. Двоје људи је тешко рањено.

Борбе за Славјанск су се наставиле увече 13. јуна. Припадници самоодбране кажу да је украјинска армија добила велике залихе муниције.

14.00 – У Гаспрому потврдили данашње преговоре са Нафтогасом у Кијеву

У Кијеву ће се 14. јуна одржати нови сусрет представника руског Гаспрома и Нафтогаса Украјине, изјавио је званични представник руске компаније Сергеј Купријанов.

Он је рекао да се организује нови сусрет у главном граду Украјине у формату који се разликује од претходних консултација. Купријанов је нагласио да је руска страна спремна да тражи компромисе, али да је на њу „бесмислено вршити притисак“. У суботу се сазнало да је Кијев добио дозволу од Европске комисије да преговара о испорукама гаса.

13.28 – Луганск: Борбе проруских снага и Украјинаца са променљивом срећом

У Луганску у току су борбе проруских и украјинских снага. Сукоби се одвијају са променљивом срећом.

Украјинске снаге заузеле су контролни пункт Счастје удаљен 20 км од града. У контра офанзиви проруске снаге заузеле мост на реци Северскиј Доњец недалеко од Счастија.

Према последњим информацијама у току су борбе у самом Счастију.

12.15 – Проруски активисти у Горловки тврде да су оборили још један украјински авион, бомбардер Сухој-24, преноси Раша тудеј. Пилот авиона је преживео и одведен је на испитивање, кажу сведоци.

Раније је саопштено да су два ратна авиона украјинске армије у 4:30 бомбардовала Управу унутрашњих послова Горловке у Доњецкој области, односно штаб самоодбране. Има рањених и мртвих и међу припадницима самодбране и међу цивилима – двоје људи је убиено, седморо рањено. Самоодбрана је на напад одговорила ватром.

Украјински органи реда нису коментарисали ову информацију.

11.55 – Руски председник Владимир Путин наложио је Министарству спољних послова да упути демарш Украјини, због нарушавања међудржавне границе, јер су током прошле ноћи посаде два тенка украјинске војске ушла својим возилима 150 метара у територију Русије.

10.30 – Самоодбрана Луганска потврдила да је оборила украјински војни авион

Припадници самоодбране Луганска су потврдили да су оборили украјински војни транспортни авион Ил-76.

Авион се срушио на територији аеродрома. Генерално тужилаштво Украјине је потврдило да је у авиону било 49 особа.

Како је раније речено, припадници снага безбедности Украјине који учествују у казненој операцији на истоку земље су изјавили да је авион оборен пре слетања на аеродром Луганска и да је погинуло 49 особа.

„Авион је погођен ракетом. Претпоставља се да су у авиону била војна лица“ – изјавио је за РИА Новости у суботу представник штаба самоодбране Луганска.

09.40 – Путин рекао Барозу да је неопходно да Кијев хитно прекине војну операцију на југоистоку Украјине

Председник Руске Федерације Владимир Путин је у телефонском разговору са председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом нагласио неопходност да Кијев хитно прекине војну операцију на југоистоку Украјине.

Барозо и Путин су такође разговарали о исплати украјинског дуга за руски гас и договорили се о одржавању консултација између Русије, ЕУ и Украине на нивоу експерата и министара у плану припрема ЕУ и Украјине да потпишу Споразум о асоцијацији.

09.38 – Украјинци отпустили 212 официра који су одбили мобилизацију

Председник Државне свемирске агенције Јуриј Алексејев отпустио је 212 официра који су одбили да се одазову на делимичну мобилизацију коју је прогласило Министарство одбране.

Отпуштено је шест пуковника, 91 потпуковник, 105 мајора и 10 капетана.

09.10 – Украјина: Проруске снаге обориле транспортни авион са 49 војника

Четрдесет девет украјинских војника погинуло је пошто су протекле ноћи проруске снаге обориле транспортер „Иљушин-76“.

Транспортер је требало да слети на аеродром у Луганску на истоку Украјине, јавио је Ројтерс, позивајући се на представника за штампу украјинске војске.

Претходно је агенција Укринформ пренела саопштење Министарства одбране да су „у ноћи 13. на 14. јун приликом припреме за слетање на аеродром у Луганску терористи покварено и подло, ватром из противавионског и оружја великог калибра, погодили војни транспортни авион Ваздухопловства оружаних снага Украјине Ил-76, који је превозио лични састав војске“, а да су у авиону били војска, техника, опрема и прехрамбени производи.

Руководство Министарства, Генералштаба и команде ваздухопловства изразило је саучешће породицама погинулих војника, навела је агенција.

Укринформ је навео да је раније саопштено да је у авиону било приближно 30 командоса и чланова посаде.

„Иљушин-76“ је војни транспортер са седам чланова посаде а може да превози 167 војника са личним наоружањем, подсећа руска агенција РИА Новости.

08.30 – САД: Проруске снаге набавиле руске тенкове

САД су нешто раније оптужиле проруске снаге у Украјини да су набавиле руске тенкове и ракетне бацаче узете из складишта оружја у Русији.

„Ми процењујемо да су сепаратисти у источној Украјини набавили тешко наоружање и војну опрему из Русије, укључујући тенкове и ракетне бачаче“, навела је заменица портпарола Стејт департмента Мери Харф у саопштењу, пренела је агенција АФП.

Раније је НАТО упозорио да би појављивање руског тешког наоружања у источној Украјини, укључујући тенкове, представљало „озбиљну ескалацију“.

„Видели смо извештаје како су руски тенкови и друга оклопна возила можда прешли границу ка источној Украјини. Уколико би се ти извештаји показали тачним, то би представљало озбиљну ескалацију кризе у источној Украјини“, наводи се у саопштењу генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена, а преноси АФП.

Расмусен је поновио да НАТО позива Русију да комплетира повлачење својих трупа са границе према Украјини и заустави кријумчарење опреме и бораца на исток те земље, како се не би суочила са још тежим санкцијама од оних које јој је Запад досад увео.

(Курир-Танјуг-Глас Русије)