Мађарска десничарска (екстремна) странка Јобик отвара почетком јесени канцеларију у Суботици

jobik

Посланик десничарске странке Јобик у парламенту Мађарске, Иштван Саваи, отвориће пријемну канцеларију у Суботици.

Ово је, наиме, објавио информативни портал на мађарском језику “Војводина данас”.

Саваи и организатор групе Јобика за Војводину Ервин Киш образложили су да је, након што је група Јобика за Војводину морала да затвори своју канцеларију у Суботици „под скандалозним условима““, одлучено је да ће уместо партијске канцеларије у том граду отворити посланичку канцеларију почетком ове јесени.

Након парламентарних избора 2014. године у Мађарској створени су услови да посланици уз подршку парламента отворе канцеларије у циљу контакта са грађанима, и ова могућност, према тумачењу Јобика, односи се и на контакт са Мађарима у суседним земљама.

„Почев од оснивања, Јобик промишља своју политику гледајући целину нација и сматра основним значајем да поред представљања грађана окрњене земље представља и Мађаре ван матице“,“– изјавио је посланик Иштван Саваи.

Према подацима Ервина Киша, група Јобика у Војводини има 30 чланова.

Јобик је покушао да отвори канцеларију у Суботици крајем јануара, а отварање те канцеларије тада је осудио лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је пет месеци касније нападнут у Будимпешти од стране симпатизера Јобика.

Јобик – Покрет за бољу Мађарску је националистичка политичка странка крајње деснице у Мађарској.

Странка себе описује као „принципијелну, конзервативну и радикално патриотску хришћанску странку“, чија је „основна сврха“ заштита „мађарских вредности и интереса“.

С друге стране, академици, различити медији и политички противници оптужују Јобик за фашизам, неофашизам, неонацизам, расизам, антисемитизам, мржњу према Ромима и хомофобију.

На недовно одржаним парламентарним изборима у Мађарској освојили су око 20 одсто гласова, и представљају трећу по снази политичку опцију у парламенту.

(Танјуг)