Вучић: Можда у НАТО, Крим је Украјина!

merkel-vucic-bundeskanzlerinde-650x364-620x330

Београд – Немам утисак да ће Србија морати да бира између Брисела и Москве, јер је наш циљ Европска унија, изјавио је премијер Александар Вучић за немачке и швајцарске новине „Билд“ и „Блик“.

Како преноси београдски „Блиц“, који је добио екслузивно право да пренесе интервјуе, Вучић је рекао да су „наши односи са Русијом потпуно у реду и нормални, али да је наш најважнији циљ у овом тренутку приступање ЕУ, и то што пре“.

„За то ћемо учинити све. Ту нема повратка. Јасно ми је да тај пут неће бити лак. Има много домаћиох задатака које треба да урадимо: политичких, економских, социјалне реформе“, навео је премијер.

Према његовим речима, морамо да научимо да размишљамо на потпуно другачији начин.

„Али сигуран сам: за четири, пет година највећи део тога биће испуњен. Онда нека Немачка и друге чланице ЕУ одлучују да ли нас желе или не“, рекао је Вучић.

На наводе новинара да ће Србија, када постане чланица ЕУ, морати да призна Косово, Вучић је казао да „признавање Косова није на дневном реду за Србију, али преговарамо са Приштином о побољшању односа“.

„Рећи ћу вам исто што и канцеларки Ангели Меркел: нисам претерани оптимиста, видим препреке које су пред нама. Ипак управо сада први пут искрено верујем да можемо да решимо проблеме“, рекао је Вучић.

„Преговори се одвијају веома добро и сигуран сам да ћемо ускоро потписати споразум који ће бити пођеднако задовољавајући и за Србе и за косовске Албанце. Обе стране знају: само заједно можемо да нађемо решење“, рекао је српски премијер.

Вучић је оценио да је приступање Србије НАТО-у „веома шкакљиво питање“.

„Морате имати у виду, НАТО је бомбардовао Србију 1999. године. Данас имамо добре односе са НАТО. Куда ће нас то одвести, видећемо“, рекао је Вучић.

На питање да се Украјина бори за државно јединство и да ли верује да ће Москва вратити Крим, Вучић је одговорио:

„Формулисаћу то овако: од почетка смо подржавали територијални интегритет Украјине, а то укључује и Крим“.

Танјуг