Блиц: Лукашенко би до ЕУ преко Србије

aleksandar-lukasenko-tomislav-nikolic-3

Посета Александра Лукашенка, председника Белорусије, Београду је порука да жели отворен канал ка ЕУ, сматрају аналитичари.

Саговорници “Блица” сматрају да поента дводневне посете Лукашенка председнику Србије Томиславу Николићу није усмерена на Београд и да није у питању слање сигнала Западу о томе да се Београд двоуми на коју страну да крене – ка ЕУ или Евроазијској унији. Главна порука је усмерена на жељу Белорусије да оствари боље контакте са ЕУ, нарочито након Лукашенкових оштрих осуда политике Русије према Украјини и критике председника Владимира Путима.

Новинар угледног лондонског “Економиста”, експерт за Балкан који је последњих неколико месеци провео у Украјини, сматра да у овом случају не треба престрого оцењивати потез Србије која се очигледно оглушила на обавезу да следи спољну политику ЕУ. Земље Уније су 2011. године увеле санкције Белорусији, а Лукашенко је због кршења хуманитарног права проглашен персоном нон грата. Србија му је јуче не само омогућила долазак, него га је примила уз највише државне почасти. Па, ипак, никаква званична осуда тог чина није дошла из Брисела.

– Мислим да је Србија у овом случају, сасвим случајно, позорница нечег што има већи значај и да су у фокусу сам Лукашенко, односи Минска и ЕУ. Ово би могла бити нешто као “не можеш да дођеш у ЕУ, али за сада можеш да дођеш у полу-ЕУ – коментарише Џуда за “Блиц”.

Он сматра да због Украјине Лукашенко жели да то искористи да би држао отворене канале ка ЕУ и Западу и да они, из истог разлога, не желе да затворе сва врата. Не треба заборавити да је Белорусија део европске добросуседске политике. Дипломате ЕУ врло често одлазе на разговоре у Минск. У питању је већа игра која нема никакве везе са Србијом – сматра Тим Џуда.

У ово објашњење се уклапа и уздржан став Брисела кад је у питању чињеница да је Николић угостио “последњег европског диктатора”. Маја Коцијанчич, портпаролка европске шефице дипломатије Кетрин Ештон, упадљиво се уздржала да осуди ову посету. На директно питање “Блица” да ли би због тога Србија могла сносити неке санкције, она је одговорила уопштено:

– Политика ЕУ према Белорусији је добро позната. ЕУ традиционално позива партнерске земље да се усагласе са нашом политиком и примене исте мере – рекла је Маја Коцијанчич.

Из јучерашњих изјава председника Србије Томислава Николића може се наслутити да је он упознат са својом улогом “позорнице” у случају Лукашенка и да је то чак и пријатељска услуга.

Николић је изјавио да Србија има пријатеље свуда у свету и да се не меша у њихове евентуалне спорове. На заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Александром Лукашенком, он је истакао да је Лукашенко “велики пријатељ Србије” и његов “лични пријатељ”, који је увек када је Србија била у невољи први притицао у помоћ, што се показало и у недавним поплавама.

Николић је рекао да Србија то уме да цени и памти и да ће се за пријатељство увек одужити пријатељством, као и да „наше народе ништа не раздваја“.

Наследник

За девет година живота, Николај – Коља Лукашенко срео се са папом Бенедиктом, Владимиром Путином, Дмитријем Медведевом, Угом Чавезом, пред њим су салутирали генерали. А по свему судећи виђен је и за будућег председника Белорусије, државе којом већ 20 година управља његов отац Александар, по мишљењу које тренутно влада на Западу, последњи европски диктатор. И мада га отац Александар води на готово сва путовања, па је ето видео и Београд, о малом Кољи се још мање зна. Нико, заправо, са сигурношћу не може да тврди ко му је мајка, мада сви сумњају да је у питању Лукашенкова дугогодишња лична докторка Ирина Абељскаја. Веза Александра и Ирине никада није озваничена јер се Лукашенко претходно није развео од супруге Галине Родионове, с којом има већ два одрасла сина Виктора и Дмитрија. И председникова веза са докторком је, наводно, у међувремену прекинута./p> Познато је и да је Коља алергичан на чоколаду, да је од Дмитрија Медведева добио позлаћени пиштољ, те да га отац често облачи у војничке униформе.

(Блиц)