Преформулације платформе прихватљива за све? Да ли и за српски народ?

Приштина, Београд – У Скупштини Србије до Божића, по јулијанском календару, требало би да буде усвојена резолуција која ће садржати принципе засноване на платформи за Косово и Метохију, коју је недавно предложио председник Републике Томислав Николић. Коначна верзија текста платформе требало би да буде завршена до краја ове недеље – тврде извори Данасу у државном врху.
За сада се не зна да ли ће се о предлогу резолуције парламент одмах изјашњавати пленарно или ће овај документ прво ићи пред Одбор за КиМ Скупштине Србије.

Што се тиче најспорнијих делова Николићеве платформе о прекиду техничког дијалога Београда и Приштине и принципу предстојећих политичких преговора „ништа није договорено док све не буде договорено“, које подржавају ДСС и Срби са КиМ, али не и премијер Ивица Дачић, ДС и, како се прича, Вашингтон и Брисел, дошло је до преформулације која би, према оцени Николићевог кабинета и председника Одбора за КиМ Милована Дрецуна требало да „задовољи све стране“.

– Уместо првобитног принципа за преговоре писаће да неће бити парцијалних решења која би угрозила националне и државне интересе Србије, као и да ће она бити усклађена са коначним решењем. Када је реч о техничком дијалогу, од преговарача који у њему учествују тражиће се да се придржавају платформе за КиМ – објашњава за Данас Милован Дрецун.

За разлику од ДСС, ДС неће званично слати своје примедбе на Николићеву платформу. Борислав Стефановић, шеф посланичког клуба демократа у Скупштини Србије, каже за Данас да ДС „има план четири тачке за КиМ бившег председника Републике Бориса Тадића, који је реалан и у националном интересу“.

– Не видим зашто би давали примедбе на нечије начертаније за преговоре. Нас занимају само фактори применљивост и успешност. Власт не може да се договори који је прави папир и шта су предложили. Видећемо шта ће ће влада да предложи и усвоји. Грађанима су обећали да ће Скупштина усвојити платформу – истиче Стефановић.

Покрет Двери оценио је јуче да све ово што се догађа у вези с платформом за КиМ показује да „држава нема стратегију, а ни јединство према најважнијем питању српског народа“. Двери оптужују власт да под притиском САД и ЕУ мењају „најбоље делове платформе“ и траже одговоре на питања – који је текст званичан и зашто постоје разлике између српске и енглеске верзије, ко је аутор и ко стоји иза овог документа и која је његова намена.

– Суштина је да ова влада и власт жели да покаже да је одговорна и озбиљна, да не жели да изађе с документом који неће бити прихватљив и у земљи и у иностранству, него с документом који је усаглашен и који ће помоћи да решавање питања КиМ буде заиста ефикасно и брже – поручио је јуче Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије, који није хтео да „лицитира“ када ће се резолуција или декларација о КиМ појавити пред народним посланицима.

Николић за Божић на Косову?

Како Данас незванично сазнаје, председник Николић требало би да за Божић посети један од манастира СПЦ на КиМ. Извори нашег листа тврде да Николићев долазак још није коначно потврђен, јер се чека одобрење и сагласност Канцеларије ЕУ у Приштини и надлежних косовских власти. За сада нема званичне потврде ове вести.

Аутор: Ј. Тасић/Данас