Косово (без фусноте) постало пуноправна чланица Венецијанске комисије Савета Европе

venecijanska-komisija

Одлуком Комитета министара Савета Европе Косово је постало шездесета пуноправна чланица Венецијанске комисије. На састанку у Стразбуру тридесет пет од четрдесет седам земаља чланица Савета Европе одлучило је да се име Косова у Венецијанској комисији користи без фусноте која означава статусну неутралност и упућује на Резолуцију Савета безбедности 1244.

Приштински медији наводе како је ово резултат дуготрајног лобирања, као и важан корак ка пуноправном чланству Косова у Савету Европе и јачање његовог присуства на међународном нивоу. Косово је прошле године успело да добије чланство у Банци Савета Европе за развој у којој нису заступљене чак ни све пуноправне чланице овог тела.

Венецијанска комисија основана је 1990. године у Венецији, где се одржавају пленарне седнице овог тела, док се седиште налази у Стразбуру. Задатак једног од најбитнијих саветодавних тела Савета Европе је да обезбеди правне савете земљама чланицама које своје правне системе и уставе желе да ускладе са европским стандардима и међународним искуством у пољу демократије, људских права и владавине права. Ово тело има и мисију добре воље при решавању правних криза и конфликата међу земљама чланицама.

Чланови ове комисије су истакнути појединци у области законодавства које земље чланице делегирају на период од четири године.

Чланови Венецијанске комисије, поред четрдесет седам земаља чланица Савета Европе, јесу и САД, Бразил, Мексико, Перу, Чиле, Израел и други.

(Политика)