Блиц: Путин враћа дух Стаљина, предлаже да се Волгограду врати име Стаљинград

putin1234

Талас руског патриотизма, који се шири Русијом и Украјином, Путин је искористио да предложи да Волгоград врати име бившег диктатора.

Градске власти Волгограда на Путинов предлог највероватније ће расписати референдум да град врати име Стаљинград.

Ја нисам био тај који је укинуо име – рекао је руски председник ратним ветеранима из Другог светског рата поводом обележавања годишњице Дана Д и истакао да ће подржати сваку одлуку грађана Волгограда.

Иако је према ранијим анкетама предлог да град поново понесе име диктатора Јосифа Стаљина имао слабу подршку, ова идеја постаје све прихватљивија захваљујући и снажној руској пропаганди у Украјини.

Наиме, проруске снаге у Украјини, али и званична Москва, за украјинску кризу криве радикалне демонстранте из „Десног крила” који су, према изјавама Путина, након организовања пуча у Кијеву наоружали екстремисте и довели до насиља.

Такође, телевизијски преноси из источне Украјине приказани су као борба проруских снага против фашизма, упоређујући нову кијевску владу и украјинске националисте са нацистичком инвазијом. Неколико проруских вођа су своје кампање чак представили као наставак Другог светског рата позивајући се на тадашњу сарадњу украјинских ослободилачких покрета са Вермахтом против којих се борила Црвена армија.

Стога, Волгоград, који носи и почасно име „град херој” јер је у Стаљинградској бици која се овде одиграла заустављено продирање нациста у Совјетски савез, служи и као својеврстан симбол борбе против нацизма и јача нову руску националну идеју која последњих година уз Путинову подршку све више расте.

– Реч “Стаљинград” већ има сопствени значај невезано са Стаљином. Она је симбол велике битке која је важан део наше историје – рекао је протојереј Всеволод Чаплин пружајући подршку најављеном референдуму.

Уз њега, идеју су подржали и истакнути политичари Димитриј Рогозин и Генадиј Зјуганов, али Путинова подршка највише ће утицати на враћање имена. Прошле године Путин је одбио ову идеју када је поводом 70 година обележавања Стаљинградске битке скупљено 50.000 потписа за враћање имена Стаљинград. Иако су милиони становника умрли током Стаљинове владавине, Руси данас Други светски рат гледају као велику победу, а Путин је недавно тражио оживљавање праксе из совјетске ере – да сва школска деца морају да прођу тестове физичке спремности како би научили да „одбране себе, своју породицу и домовину”.

Истраживања

У анкети из 2012. само 18 одсто грађана изјаснило се за враћање имена. Градске власти сада очекују већу подршку.

Царицин 300 година

У част Стаљина град Волгоград (раније Царицин) 1925. године преименован је у Стаљинград. Тако је било до 1961. када је Никита Хрушчов одлучио да уруши Стаљинов култ личности.

Милана Пејић – (Блиц)