Папа: За светски економски поредак новац битнији од човека

papa rimski

ВАТИКАН – Папа Фрања критиковао је данас светски економски систем, у којем су млади људи одбачени, а новац се сматра важнијим од људи.

Поглавар Римокатоличке цркве рекао је да неке земље имају стопу незапослености младих вишу од 50 одсто, а милиони људи траже посао у Европи узалуд, пренела је агенција АФП.

„То је лудило“, рекао је папа у интервјуу шпанском листу „Вангардија“ додајући да су читаве генерације младих људи одбачене ради опстанка економског система, који да би преживео, прави ратове, а што су велика царства одувек радила.

„Али пошто не можемо да водимо трећи светски рат, ми правимо регионалне ратове. И шта то значи? Да ми правимо и продајемо оружје“, рекао је папа, истакавши да велике светске економије жртвују човека ради новца.

Потребе човека би требало да буду у срцу економског система, поручио је папа, закључивши да економски систем у којем се налазимо „није добар“.

Италијанска агенција АНСА пренела је да је папа упозорио да сваки сецесионистички или покрет за независност мора да буде брижљиво испитан од случаја до случаја.

„Брине ме свака подела“, рекао је папа шпанском листу.

Постоји „независност“, „сецесија“ и „сваки случај мора да буде проучен од случаја до случаја“, рекао је папа, наводећи примере Шкотске, Паданије (северна Италија) и Каталоније.

Папа је признао да постоји безбедносни ризик када поздравља људе из свог отвореног „папамобила“, али да, како је рекао, у његовим годинама (77) има мало да изгуби.

Било је случајева да му је предлагано да се његово возило затвори стаклом около, међутим он то није желео.

То је „зид“ и на тај начин не бих могао да поздрављам људе и да им кажем да их волим, рекао је папа.

(Танјуг)