Ирак Америци: „Бомбардуј нас, молим те.“ Обама: „ОК“

usa_2754551

Док радикална Исламска држава у Ираку и Сирији (ИСИС) наставља свој марш кроз ирачку војску (коју су обучавали Американци) као нож кроз маслац на багдадском сунцу, Маликијева влада (коју Американци подржавају) зури у свој колапс.

Шта сад да радим? Питај Вашингтон за Трећи голфски рат! И то је управо оно што је Багдад учинио, тражећи америчке ваздушне нападе на ирачке територије е да узврати ИСИС-у. Обама је, са своје стране, јасно и гласно рекао да су „све опције на столу.“

Скорија историја не памти да је негде апсурднији и контрапродуктивнији интервенционизам био очигледнији него у овим недавним драматичним дешавањима у Ираку. ИСИС што опседа Ирак је исти онај ИСИС чија је база у Сирији толико ојачана америчким испорукама оружја сиријским побуњеницима. Другим речима, ИСИС је користио подршку Вашингтона у Сирији да нападне Ирак којег Вашингтон подржава.

Како Тајлер Дарден са „Зиро Хеџ“ рече:

„Дакле, САД треба да сруче пакао на исте оне екстремисте из Ал Каиде које су наоружавале преко границе у Сирији? Још један успех америчке спољне политике. У међувремену, има једна особа, она која има највише користи од раста цена сирове нафте – Путин, за оне који још увек не капирају, што се смеје целим путем до банке.“

Амерички порески обвезник био је опљачкан за најмање 20.2 милијарде долара да се обучи ирачка војска, али, и као што сви знамо, већи део тих средстава је украден и проћердан. Они који су веровали у лажи америчке војске и политичких лидера који су их уверавали да је у Ираку постигнут напредак, они који су поверовали у мит о „стабилизацији“, њима је време за тренутак саморефлексије.

Херој неоконзервативаца генерал Дејвид Петреус нам је обећао у свом чувеном извештају 2007 да су „војни циљеви стабилизације у великој мери испуњени“. То је било пре седам година, могли бисмо, дакле, очекивати стабилан и просперитетни Ирак.

А да ли ће каријера Фреда Кагана, слављеног „архитекте стабилизације“, гуруа Петреуса и редовног госта ласкаваца из Одбора за међународне односе Сената САД, бар мало патити зато што је тако фундаментално погрешио код Ирака? Немојте се на то кладити. Он и његова крвожедна супруга, шеф Института за проучавање рата (Institute for the Study of War), једноставно ће захтевати још интервенције САД у катастрофу створену почетном интервенцијом за коју су се тако жестоко борили.

Интервенционисти никада не греше, без обзира колико нису у праву. САД, без обзира на администрацију, настављају да следе исту пропалу инострану политику, али очекују другачије резултате. Има једна изрека … Али не вреди говорити.

Аутор: Денијел Мекадамс
Извор: http://ronpaulinstitute.org/archives/peace-and-prosperity/2014/june/12/iraq-to-us-please-bomb-us-again-obama-ok.aspx
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28