Црна Гора: На јесен нова „Поворка поноса“ у Подгорици

crna-gora-podgorica-2

ПОДГОРИЦА – Други „Монтенегро Прајд“ биће одржан у Подгорици на јесен ове године, након летње туристичке сезоне, најавио је данас Организациони одбор Поворке поноса ЛГБТ особа „Монтенегро Прајд“ и Квир Монтенегро.

Одлука је донета у складу са политиком организатора догађаја, превасходно усмереној ка што безбеднијем одржавању Поворке поноса, као и политиком остваривања квалитетне сарадње са надлежним институцијама задуженим за промоцију и заштиту људских права ЛГБТ особа.

Донета одлука, како је саопштено, резултат је низа консултација са представницима Управе полиције Црне Горе, широким кругом ЛГБТ особа, као и представницима надлежних институција и дипломатског кора који су снажно подржали организовање параде и најавили своје присуство на догађају.

Узимајући у обзир повећану оптерећеност Управе полиције Црне Горе и ангажованост великог броја припадника полиције током лета, односно шпица туристичке сезоне, на приморју организатори су одлучили да Параду поноса одрже након лета, како би било могуће обезбедити пуну сигурност свих учесника.

„Иако је сама Поворка поноса садржајно скоро у потпуности конципирана, Организациони одбор Монтенегро Прајда ће током наредних месеци активно радити на унапређењу самог концепта и садржаја Поворке…“, наводе организатори.

Прва геј парада у главном граду Црне Горе одржана је 20. октобра прошле године под слоганом „Црна Гора поносно“.

Протекла је у знаку невиђених мера полицијског обезбеђења, као и жестоких сукоба полиције са противницима Прајда.

Учесници догађаја на крају су били евакуисани из центра града, а у сукобима је повређено 20 полицајаца и приведено 60 противника манифестације.

(Танјуг)