Срђан Вербић: На Лондонској школи економије нема докторског рада ректора Мегатренда, Мића Јовановић треба да поднесе оставку

srdjan-verbic

Београд – Министар Срђан Вербић објавио да на Лондонској школи економије нема докторског рада ректора Мегатренда Миће Јовановића и позвао га да поднесе оставку.

Вербић је позвао Јовановића да одговори на ове тврдње или да се повуче са места ректора Универзитета Мегатренд.

Вербић је рекао да ректор не може бити особа која је прекршила етичке академске норме, али је истакао да с обзиром да Јовановић јесте докторирао у Крању, он може бити ментор, па нису доведене у питању дипломе људи којима је он био ментор.

Министар је позвао и надлежне органе да утврде да ли постоје елементи кривичног дела.

Како је министар рекао, у склопу међународне провере спорног доктората прегледана је Европска мрежа националних информационих центара за академско признавање и мобилност и установљено је да Јовановић јесте докторираро 1991. године на факултету у Крању (Универзитет у Марибору), али да његовог рада под насловом „Work motivation in industrial relations of self-management (The case of Yugoslavia)“ нема на Универзитету у Лондону.

Провера је извршена у свим базама података Лондонске школе економије и политичких наука, а тамо нема ни података да је Јовановић уопште био студент на Лондонској школи.

„Оставка ректора не мора бити нужно разлог за губљење акредитације, а Мегатренд је тренутно у процесу реакредитације. Такође, министарство не може да позива Комисију да реагује, јер је то тело које формира Савет за високо образовање, које је формирала Скупштина, па је то пут надлежности“, објаснио је Вербић.

Он је нагласио да се министарство неће бавити посебним дипломама.

Јовановић лондонски докторат су прво оспорили српски научници из Енглеске, који су на сајту „Пешчаник“ објавили текст у ком наводе на нису успели да уђу у траг дисертацији ректора Мегатренда из 1983. године. Они су контактирали и чувеног професора Стивена Вуда, који је спомињан у јавности као човек код ког је Јовановић докторирао, а који је рекао да није био ментор Јовановићу.

Јовановић је тада за Б92 најавио одговор, али је уместо тога на сајту Мегатренда објавио фотографије неких својих диплома и признања, као и фотографију на којој се на столу виде укоричени докторат из Крања, као и рад за који тврди да је докторат из Лондона.

Ипак, научници су му одговорили да, између осталог, слика укоричене тезе није доказ, да није у питању званични документ ЛСЕ, као и то да те тезе нема у библиотеци ЛСЕ.

Случај Јовановићеве дисертације доспео је у јавност у данима након што је на сајту „Пешчаника“ доведена у питање докторска дисертација министра полиције Небојше Стефановића.

Мегатренд и Стефановић су у неколико наврата одбацивали оптужбе, а последњи пут данас – Мегатренд је саопштио да нема разлога за поступак, док је Стефановић рекао за Недељник да ништа није плагирао.

(Б92)