Блиц: Ово су новинари који су привођени јер су на Фејсбуку критиковали СНС

germany-spy-monitor-facebook.si

Судећи према полицијским пријавама, за посланика СНС Милорада Цветановића постовање и шеровање на Фејсбуку постали су озбиљно опасне активности у Србији, јер он и ту брани углед странке.

По његовој пријави Виолета Јовановић и Драган Николић, новинари из Младеновца и Горан Славковић, радник обезбеђења у банци из Сопота, привођени су у полицију зато што су на својим Фејсбук профилима критички проговорили о самом Цветановићу, градоначелнику Београда Синиши Малом и градском менаџеру Горану Весићу. Посланик СНС је камером свог мобилног телефона забележио њихове постове или шеровања и пријавио их за – нарушавање угледа СНС.

Виолета Јовановић је Цветановића назвала “лицемером”, Драган Николић пренео пасус свог колеге новинара Александра Бечића коме се није допало што Весић оптужује жртве поплава из Обреновца да су направили штету од 100.000 евра у хотелу “Славија”, а Горан Славковић поставио је на свој налог снимак на коме градоначелник Мали позива Обреновчане да остану у својим кућама, иако им је, како је приметио, “вода већ у подрумима”.

Сво троје кажу да су у полицији на информативном разговору с њима поступали коректно, па и да су се полицајци и смејали свом послу.

– Осећам се угрожено, прогоњено, моје троје деце је уплашено. Није ми било пријатно да ми полиција дође да ме приводи зато што сам за Цветановића написала да је лицемер. То и сада мислим, јер шта рећи за човека који у својству народног посланика говори против сиве економије и рада “на црно”, а у његовој пицерији сам три године, од 1996. до марта 1999. године, радила непријављена. Тражим јавно извињење од њега – рекла нам је Виолета, која пише за локалне новине у Младеновцу.

Драган Николић, новинар, сматра да је Цветановићева пријава усмерена против локалне тв станице у којој ради и “дели муку” са својим колегама. ТВ Младеновац је приватизована, а затим је приватизација раскинута и запослени не примају плате већ месецима.

– Цветановићева идеја је била да застраши људе или да се додвори високим функционерима СНС, али произвео је контраефекат. Од напада таквих људи осећам се поносно, а у банци ме је једна докторка изљубила и честитала – каже за “Блиц” Славковић.

Посланик Милорад Цветановић је за “Блиц” рекао да је пријаву поднео као грађанин одбијајући да прича о случају да не би омео истрагу. Додао је, ипак, да је “против сваке врсте цензуре и забране јавног изношења мишљења”.

Погоршање медијских слобода

“Произвољно привођење и испитивање професионалног новинара показује погоршање медијских слобода у Србији и све већи политички притисак са којим се суочавају новинари”, упозорила је поводом овог случаја Европска федерација новинара.

Тамара Спаић – (Блиц)