Мркић: Србија ће присуствовати инаугурацији Порошенка за председника Украјине

mrkic

Берн – Председник Републике Томислав Николић и председник Владе Србије Александар Вучић су у сталној комуникацији и међу њима нема неслагања, изјавио је Иван Мркић, спољнополитички саветник председника Србије, у разговору за Данас.

„Учешће Србије на инаугурацији украјинског председника било је примећено и наишло је на добар пријем нових власти, а сам председник Порошенко је у својим порукама за мог председника то најјасније демонстрирао. Србија ће снажно учествовати у свему што је промоција мира, односно стабилизација ситуације и отклањање кризе. Учинићемо све с председавајућим ОЕБС-а Швајцарском да се у Украјини дође до решења и прекине крвопролиће и да Украјина буде земља развоја, мост између Евроазије и Европе“, истакао је Мркић. Он је у Берну присуствовао отварању конференције посвећене бранитељима људских права, а претходно је у Кијеву присуствовао инаугурацији новог украјинског председника.

Да ли је ваш боравак у Кијеву створио неке проблеме с Русијом?

– Не, не… Ми апсолутно ништа не кријемо шта радимо. Све своје намере саопштавамо унапред пријатељима. Наравно, ми доносимо одлуке и промишљамо шта је најбоље за нашу земљу и народ, и тако и поступамо. Не догађа се ништа што би се могло звати замерањем или мрзовољама према нама.

Стиче се утисак да влада и Вучић воде једну, а председник Николић другу спољну политику?

– Мислим да је то неки ментални склоп који нас тера да прижељкујемо расколе, а када их нема, да их правимо. У државном врху тога нема. Државни врх је јединствен и земља не би била успешно вођена да то није истина. Дакле, постоји конвергенција и свако има своја уставна овлашћења и оквире за своје деловање. Мислим да се ради о поштовању свега наведеног.

Како објашњавате то што председник Белорусије Александар Лукашенко долази у посету Србији? Брисел о томе има негативан став.

– Био сам са председником кад је посетио Минск. Имајте у виду да је председник прошле године тамо отишао из Брисела, право са сусрета са Кетрин Ештон. ЕУ је од почетка знала да ми идемо тамо и какав однос имамо са Белорусијом. Ми ништа нисмо крили, нама је циљ да са Белорусијом развијамо најбоље односе, поготово у привредном делу. Не ради се ни о каквим променама политике Србије, нити о промени стратешких опредељења. То су бесмислице… О посети Минску смо се договарали са Бриселом и одговарајућим институцијама ЕУ. Није председник Николић позвао Лукашенка а да то неко није знао. Сви су били у току. Сад, што је то коинцидирало са посетом председника владе Берлину, чиста је случајност…

Хоћете да кажете да неће бити никаквих последица по Србију у односима са ЕУ због посете Лукашенка?

– Апсолутно не! На инаугурацији Порошенка седели су Бајден и Лукашенко у првом реду. Два места су их раздвајала. Лукашенко је добио највећи аплауз у украјинској скупштини. Наша сарадња са Белорусијом не може никоме да штети. Такође, јако нам је битно што наш премијер одлази у Берлин и надамо се најбољем резултату. Свакако много значи што је канцеларка Меркел позвала нашег премијера у посету.

Очекујете ли нека условљавања Србије у Берлину?

– Не верујем. Не видим у ком правцу и смислу могу бити условљавања. Ми не радимо нешто што би се могло назвати супротним од оног што је очекивано на путу ка ЕУ.

Александар Рокнић

(Данас)