Агим Чеку: Потребна промена „косовског устава“ како би настала „Војска Косова“

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Нови Сад – Такозвани косовски министар безбедносних снага“ Агим Чеку рекао је да ће једна од првих тема којом ће се бавити нови сазив „парламента Косова“ бити промена „устава“, како би „косовске безбедносне снаге“ прерасле у „Војску Косова“.

Чеку је за Радио телевизију Војводине рекао да је то завршни корак ка заокруживању процеса стварања државе, и да је „Косову“ као и другим државама потребна војска.

– Војска је један од главних идентитета државности и инструмената за безбедност и сигурност људи, као и за регионалну и НАТО интеграцију што је наш главни стратешки циљ – рекао је Чеку.

Он је рекао да не разуме став Србије која се противи уласку у НАТО, јер има добре односе са земљама које јесу у том савезу, али да је охрабрујуће што је Србија чланица Партнерства за мир у који ће и „Косово“ ући врло брзо после формирања војске.

Чеку је додао да ће „Војска Косова“ бити створена према савременим НАТО стандардима, са савременим демократским вредностима и служиће за изградњу модерног, мултиетничког друштва на „Косову“.

– Изградња тог друштва је процес који ће трајати, захтевати политичку вољу са обе стране и који је саставни део европских интеграција за које смо се сви определили. То је незаустављив процес и последњи избори на Косову су корак ка томе – казао је  Чеку.

Како је оценио, Срби који живе на Косову су свесни да су на изборима гласали за „Владу Косова“, а не Србије, те да ће у њој заступати интересе своје заједнице у саставу „Косова“.

Како је оценио, то је велики корак, јер Срби почињу да схватају реалност да је Косово држава и почињу да живе с тим.

– Косово је спремно да буде њихова држава и Косово јесте њихова држава. Инциденти који се дешавају се осуђују и нису оркестрирани, већ потичу од појединаца којима се нешто десило током рата, па имају сећање – додао је Чеку.

(Бета)