Аустријски лист Пресе: Вучићева шминка је спала

vucic zamisljeni

Премијер Србије Александар Вучић сматра да је окружен непријатељима, али Србији нико не поставља улитиматум, наводи се у коментару аустријског дневника Пресе поводом критика које је на рачун представника ОЕБС-а у Београду упутио председник српске Владе.

„Био је то један од најспектакуларнијих преображаја од апостола Павла“, наводи бечки дневник и додаје да је Александар Вучић 2008. напустио Српску радикалну странку у којој је био агресивни сарадник Војислава Шешеља, оптуженог у Хагу за ратне злочине.

„Постао је наоко за споразуме способан, предусретљив проевропејац који тешким радом своју земљу жели да уведе у Европску унију (ЕУ). Своје некадашње заблуде је признао и пре скока у седиште српске владе у априлу био је буквално затрпан преурањеним похвалама“, пише Пресе.

Лист оцењује да је сада пак „наједном шминка спала“ и да је при томе било довољно то што је ОЕБС изразио забринутост за стање слободе штампе у Србији.

„Вучић је најпре затражио извињење ОЕБС-а, у међувремену организацији пребацује ‘лажи’ и говори о међународној завери, при чему је он у земљи на мети критике и због других ствари“, пише Пресе.

Лист оцењује да „Вучић у својој пренаглашеној реакцији себе, Србе и државу, изгледа, види као једно“ и поручује да је реч о „малој држави, која се, међутим, неће повиновати притиску“.

„Господине премијеру, не живимо у 1914. години. Нико не поставља Србији ултиматум. Нико не жели никакво зло Вашој земљи, ни ‘српском народу’ који тако често цитирате (ни мањинама, уколико сте њих заборавили), нема међународне завере, напротив. Темељи за приступ Ваше земље ЕУ су постављени. Не отежавајте непотребно Србији. Да је све била само фасада, не желимо да верујемо“, закључује бечки Пресе.

аутор: АМ

извор: Бета