Више од 1.100 научника потписало петицију којом се тражи формирање независне ко­ми­си­је за преиспитивање Стефановићевог док­то­рата

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Уни­вер­зи­тет­ски про­фе­со­ри, до­цен­ти, аси­стен­ти, ис­тра­жи­ва­чи, док­то­ри наука и докторанди, покрену­ли су пот­пи­си­ва­ње пе­ти­ци­је ко­јом тра­же од Министарства просвете, на­у­ке и тех­но­ло­шког раз­во­ја Ре­пу­бли­ке Ср­би­је да без од­ла­га­ња фор­ми­ра независну ака­дем­ску ко­ми­си­ју, са­чи­ње­ну од углед­них и не­ком­про­ми­то­ва­них професора из Ср­би­је и ино­стран­ства, ко­ја би ана­ли­зи­ра­ла докторску ди­сер­та­ци­ју министра Не­бој­ше Стефано­ви­ћа.

На­уч­ни­ци тра­же и да се пре­и­спи­та акре­ди­та­ци­ја Ме­га­тренд уни­вер­зи­те­та, на­ро­чи­то за додељивање зва­ња док­то­ра на­у­ка, има­ју­ћи у ви­ду ин­ди­ци­је о број­ним кр­ше­њи­ма етич­ких нор­ми.

Је­дан од зах­те­ва је и да се убу­ду­ће све ма­стер и док­тор­ске ди­сер­та­ци­је сте­че­не на приватним и држав­ним уни­вер­зи­те­ти­ма у Ср­би­ји, об­ја­вљу­ју у електрон­ској фор­ми, ка­ко би би­ле до­ступ­не академ­ској јав­но­сти.

Пе­ти­ци­ју, ко­ја се на­ла­зи на сај­ту www.pe­ti­ti­ons24.com, у то­ку јучерашњег да­на већ је пот­пи­са­ло више од 1.100 на­уч­ни­ка из зе­мље и иностран­ства.

(Политика)