Да ли је Србија крила од ЕУ позив Лукашенку?

Aleksandar-Lukasenko

БЕОГРАД – Саветник председника Србије за спољну политику Иван Мркић каже да је чиста случајност то што се догодило да премијер Александар Вучић добије позив немачке канцеларке Ангеле Меркел да посети Немачку истог дана када у Србију долази белоруски председник Александар Лукашенко.

Позив Лукашенку није био тајна, Србија ништа није крила од ЕУ, истакао је Мркић за данашњу „Политику“ наводећи да је Лукашенку позив упућен пре више од пола године, много пре него што је немачка канцеларка позвала српског премијера Вучића.

Мркић подсећа да је српска делегација са председником Томиславом Николићем на челу, у Минску била прошле јесени и истиче да је за позив Лукашенку знала и висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

Према Мркићевим речима, до посете Лукашенка долази тек сада, јер због избора и формирања нове владе Србије није било времена да се посета рализује раније.

Он је додао и да је Лукашенко омиљен у Украјини, а да „не зна да ли се то свиђа руском председнику Владимиру Путину“.
Мркић је рекао и да ће током Лукашенкове посете бити потписан већи број уговора о економској сарадњи двеју земаља.

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутоваће данас у дводневну посету Србији, током које ће разговарати са председником Србије Томиславом Николићем, а биће потписано и више споразума.

Лукашенко ће, по доласку у Београд, положити венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, док ће званични разговори бити одржани у четвртак.

Николић ће приредити свечани дочек Лукашенку испред Палате Србија, а затим ће двојица председника имати разговоре у четири ока.
Председницима ће потом придружити и делегације, а затим ће бити потписано и више међудржавних споразума и меморандума.
Николић и Лукашенко ће се на крају обратити медијима.

Танјуг