Опрез!: Велика Британија појачава војно присуство у Босни и Херцеговини

britanci

Велика Британија шаље додатних 90 војних лица у Босну и Херцеговину да „предвиде, прате и спрече грађанске немире“ у земљи, саопштило у понедељак британско Министарство одбране (МО) .

Два извиђачка вода ће бити послата у Босну и Херцеговину на период до шест месеци током периода изборног процеса у земљи и биће базирани седишту ЕУФОР Алтеја у Сарајеву, према МО.

Ова додатна подршка дошла је на захтев заменика врховног команданта савезничких снага Европе, саопштило је министарство.

Додаје се да лекције које су научене током вежби обављених после фебруарских грађанских немира у Босни и Херцеговини наглашавају потребу за „додатним капацитетима“ ЕУФОР-а, укључујући познавање ситуације на терену и оперативно планирање.

„Октобарски избори су важна прекретница на путу Босне и Херцеговине ка дугорочној безбедности и просперитету. Овај додатни допринос Велике Британије ће ојачати мисију да одржи стабилност током изборног периода“, рекао је Ендрју Марисон, британски министар за стратегију међународне безбедности.

У саопштењу МО је наведено да су снаге ЕУФОР-а са седиштем у Босни део дугогодишње војне мисије ЕУ у обезбеђивању „сигурности и безбедности“ Босне и Херцеговине, а Британска армија за мисију даје свој допринос у особљу од 2004.

Босна и Херцеговина ће одржати председничке и опште изборе у октобру.

Извор: http://www.shanghaidaily.com/article/article_xinhua.aspx?id=223410
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28