„Победник је Тачи! Срби нису добили ништа Бриселским споразумом“

Dusan_Batakovic

Директор Балканолошког института Српске академије наука и уметности, историчар Душан Батаковић, оценио за Срну да су резултати ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији донели потпуни слом политике Београда према Приштини и означили велику победу Хашима Тачија, после преговора са представницима власти у Београду.

„Док је Тачи могао да се представи као неко ко је заокружио независност Косова, укључивањем и општина на северу покрајине у састав самопроглашеног Косова, Срби на северу до сада нису добили ништа и читава политика насилног утапања севера у косовске институције показала се не само погрешном на дуже стазе, него и без икаквих опипљивих резултата“, сматра Батаковић.

Према његовим речима, јасно је из процента изашлих Срба на северу да је на северу успео бојкот и да позиви Београда, који су ишли преко телевизијских екрана и на терену, заправо, нису уродили плодом, јер већина Срба на Косову нема поверење у албанске институције, него има само негативна искуства.

Батаковић је рекао да је потпуно јасно да је Тачи велики победник ових избора и да му је у изгледу трећи премијерски мандат.

„Оно што је 14 година Београд одбијао да се на Јарињу удари међудржавна граница, а да Срби са севера почну да се понашају као грађани Косова, односно да де факто признају институције у Приштини и одвоје се од Београда, донело је Тачију ореол националног ујединитеља. Тако да се граница будуће Велике Албаније сада већ може попети на врх Копаоника“, истакао је Батаковић.

Сва обећања о заједници српских општина и другим принадлежностима које Срби треба да добију, истиче Батаковић, до сада су остали само „мртво слово на папиру“.

„Показало се да, осим тапшања по рамену српских званичника у Берлину и другим европским престоницама, косовски Срби нису добили ништа и да је, заправо, њихова будућност неизвесна. Укупно узевши, још један велики пораз за косовске Србе и политику Београда“, рекао је Батаковић.

Коментаришући могућност процесуирања Тачија за трговину органима и почетак судског процеса на основу извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, Батаковић је рекао да је то тешко проценити, јер о томе одлучују Американци.

„То није у надлежности Приштине, али и то ће зависити од неког односа снага и процене шта је за америчку политику у региону од одлучујуће важности“, рекао је Батаковић за Срну.

СРНА