Амерички војници из II св. рата су били сексуално-поремећени силоватељи којих су се Французи бојали колико и Немаца

article-2332670-03f7705d0000044d-426_634x431

Амерички војници из Другог светског рата су били сексуално-поремећени силоватељи којих су се Французи бојали колико и Немаца, тврди експлозивна књига

sl1
Контроверзно: Мери Луиз Робертс је написала књигу да открије реалност о неким америчким војницима

Извор: Dailymail
Превод са Енглеског: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

– Књига раскринкава мит да су амерички војници били мужевни и увек се понашали лепо
– Од 1944. жене у Нормандији су “подносиле жалбе о силовањима од стране војника САД“
– Разврат, безакоње и институционални расизам су забележени у књизи
– Из пера Мери Робертс (Mary Roberts) професора историје на Универзитету у Висконсину
– Представник за послове ветерана каже да “нема шансе“ да укори америчке војнике
– Књига излази после Месеца превенције сексуалних напада у САД где је војска под ватром због низа случајева напада високог-профила
– Јапански политичар такође тврди да су амерички војници користили њихове жене као “сексуално робље“ током другог светског рата

___________________

Размењујући чарапе за пољупце и подучавајући девојке да играју, амерички војници требало је да буду добродошли зрак сунца у ратом разореној Европи.
Али нова књига је открила тамну страну ослобођења Европе после Другог светског рата.
Професор Мери Луиз Робертс (Mary Louise Roberts) са Универзитета у Висконсину, рекла је да су неколико месеци од дана “Д“ обичне француске жене почеле да се плаше својих америчких ‘ослободилаца’.

article-2332670-04E9200C000005DC-655_634x415
Амерички војници које видимо овде (који нису у вези са садржајем књиге) искрцавају се из пловила обалске страже које пристаје на обалу Нормандије. У експлозивној књизи, Робертс тврди да су неки војници престрављивали француске грађане.

article-2332670-03F7705D0000044D-426_634x431
Професорка је рекла да су претходна историјска истраживања на ову тему посветила мало пажње овој „тамној страни“ ослобођења Европе. Људи на овој слици нису у вези са садржајем књиге.

Она говори о томе како је, до лета 1944., велики број жена у Нормандији поднео жалбе за силовања од стране америчких војника. Њихов долазак изазвао је талас криминала широм Француске, са америчким војницима ухваћеним у извршењу пљачки и ситних крађа.

Професорка Робертс каже: ‘Моја књига настоји да раскринка стари мит о америчком војнику, о коме се мислило као о мужевном створењу које се увек понаша лепо. Амерички војници су имали секс било где и свуда.

„У градовима Le Havre и Cherbourg, лоше понашање је било уобичајено.“
„Жене, укључујући и оне које су биле удате, су отворено питане за секс. Паркови, бомбардоване зграде, гробља и пруге су били простори телесних дешавања.“
„Људи нису могли да изађу напоље у шетњу a да не виде некога како има секс.“
„Али, секс није увек био уз сагласност, са стотинама случајева пријављених силовања.“

Мештани Le Havre-а су били шокирани понашањем војника и написали су писма протеста њиховом градоначелнику.

Мери Луиз Робертс о силовању, раси, и америчком војнику (видео – покреће се кликом на слику испод)

mari Luiz Roberts1
Једна жалба, из октобра 1945, каже: „Ми смо нападнути, опљачкани, прегажени и на улици и у нашим кућама.“
„Ово је режим терора, наметнут од бандита у униформама.“

Градоначелник Le Havre-a Pierre Voisin се жалио пуковнику Томасу Виду (Thomas Weed) – команданту америчких трупа у региону: „Сцене противне пристојности одвијају се у овом граду и дању и ноћу“, написао јеVoisin, додајући да је то „не само скандалозно, већ и недопустиво“ да „су очи младих изложене таквим јавним представама“.

Градоначелник је предложио Американцима да поставе јавну кућу изван града да се избегне јавна побуна и спречи ширење полно преносивих болести. Међутим, иако су амерички официри јавно осудили овакво понашање, урадили су мало да га обуздају.

Књига такође тврди да је војска САД „показала дубок и сталан расизам“, сугеришући да су прикачили несразмерно непропорционалан број силовања црним америчким војницима.
Документи показују да су од 152 војника кажњених од војске за силовање, 130 били црни.

Професорка Робертс каже: „Америчка пропаганда није продала рат војницима као борбу за слободу, већ као сексуално авантуру“. Она истиче да је The Stars and Stripes, званични лист америчких оружаних снага, учио војнике немачким фразама попут ‘waffen niederlegen’, што значи ‘баците оружје’.

Међутим, француске фразе које је препоручивао војницима укључивале су „имаш шармантне очи“, „нисам ожењен“ и  „јесу ли ваши родитељи код куће?“ Амерички магазин Life је чак маштао да је Француска „огроман бордел насељен са 40 000 000 хедониста који проводе све своје време једући, пијући и водећи љубав“.

Власник кафића из Le Havre-а је тада рекао: „Очекивали смо пријатеље који не би учинили да се стидимо нашег пораза. Уместо тога, дошло је само неразумевање, ароганција, невероватно лоши манири и иступање освајача“.

box_26_03282011_0219A.jpg
Аутор тврди да када су се први војници искрцали на обалу на Omaha Beach у Нормандији (на слици) дана “Д“, то је био „прави цунами од мушке пожуде“.

***

Стални проблем: сексуално злостављање у војсци

Књига, која је објављена у јуну, посебно се фокусира на војнике из Другог светског рата и њихове интеракције са француским народом, али проблеми сексуалног злостављања у војсци трају и до данас, иако су сада такође жртве и они у униформи.
Пентагон посрће од низа скандала повезаних са сексом последњих недеља, укључујући и случајеве у којима су војни адвокати жртава сексуалног насиља, и сами оптужени за сексуалне злочине.
Цифре из Министарства одбране у извештајима  прошле године показују 37 одсто пораста нежељених сексуалних контаката, од пипања до силовања. 2012. је пријављено око 26.000 случајева.
„Сексуално узнемиравање и сексуални напад у војсци су дубока издаја – дубока издаја светих заклетви и светог поверења“, рекао је Хејгел (Hagel). „Овај проблем мора да се искорени“.
Он је то изјавио дан након што је председник Барак Обама пренео сличну поруку дипломцима на америчкој морнаричкој академији у Мериленду (Maryland), говорећи да сексуални напади прете да наруше поверење и дисциплину у америчким оружаним снагама.

***

Широко распрострањен проблем: Јапански градоначелник тврди да су амерички војници користили жене у Јапану као „сексуално робље“ током Другог светског рата

article-2332670-1A05AD2D000005DC-795_306x423

Контроверзно: Градоначелник Осаке Тору Хашимото је рекао да су војници користили ‘утеху жена’ као начин да се ослободе напетости током Другог светског рата.

Књига je изашла само један дан након што је јапански политичар, распаливши међународну расправу након тврдње да је употреба сексуалног робља током Другог светског рата била оправдана, покушао да пребаци кривицу оптужујући друге земље да су користиле исту праксу.
Градоначелник Осаке Тору Хашимото (Toru Hashimoto), ко-лидер националистичке партије у настајању, аргументовао је јапанску ратну праксу присиљавања на проституцију азијских жена као неопходну да се одржи војна дисциплина и обезбеди опуштање за војнике.
Али након бурног протеста јавности, градоначелник је покушао да скрене критике оптужујући Америку и Британију за коришћење сексуалних робова за своје војнике.
Он је рекао: „То је тешка истина да су чак и ови народи користили локалне жене из сексуалних разлога. То је историјска чињеница и постоје чврсти докази који показују да је то истина“.
Историчари кажу да је до 200.000 жена, углавном са Корејског полуострва и Кине, било присиљено да пружи секс за јапанске војнике у војним борделима. И док су неке друге армије из Другог светског рата имале војне борделе, Јапан је једина земља оптужена за такво распрострањено, организовано сексуално ропство.

_____________

(Teкст је изворно објављен 30.5.2013.)

СРБски ФБРепортер