Николић: Волео бих да Србија води политику као Тито!

sns-tomislav-nikolic-izdajnik

БЕОГРАД –Србија не сме да се опредељује и волео бих да води политику као што је некада Јосип Броз Тито, али треба да усклађује своју спољну политику са ЕУ, изјавио је у понедељак председник Србије Томислав Николић.

Николић је рекао да је предстојећа посета белоруског председника Александра Лукашенка коришћена да би њега нападали и изнели сумња да он жели да омете да Србија постане чланица ЕУ.

Николић је подсетио да је и током предизборне кампање и после када је изабран јасно рекао да је циљ Србије да буде чланица ЕУ.

Разговори о посети Лукашенка, како је објаснио, трају од новембра прошле године, и о томе је разговарао и са Бриселом.

Према његовим речима, восока представница ЕУ Кетрин Ештон је рекла да посета не треба да уследи у децембру пред одобрења почетка преговора Србије са Унијом, и тражила да до ње не дође ни у фебруару, па је посета договорена у марту.

Николић је указао да је Лукашенко, када су Србију погодиле катастрофалне поплаве, одмах понудио помоћ, и да је он трећи председник једне државе који ће посетити Србију после рушилачке невоље која нас је задесила.

Србија, у вези санкција према Белорусији, како је подвукао, не уводи санкције, већ треба да усклади спољну политику са ЕУ.

Говорећи о санкцијама, Николић је рекао да је доживео санкције и да је видео да руководиоци нису живели лошије, али зато су умирала деца без кисеоника, и да су неке суседне земље користиле нашу невољу па за проценат извозиле нашу робу.

Истовремено је подвукао да ће током посете Лукашенка бити потписано више економских споразума, подсећајући да се и велики део белоруских аутобуса производи у Крагујевцу, а да је та земља изразила и интересовање за „Прву Петолетку“.

„Ако неке новинаре не занима да Белорусија није признала независност Косова и Метохије, мене то много занима, ако их не занима да Иран није признао, мене то много занима, ако их не занима да Украјина није признала мене то занима“, истакао је председник Србије, с тим у вези указујући да је на инаугурацију новог председника Украјине послао свог изасланика Ивана Мркића.

Николић је казао да је сматрао да је премали ниво да инаугурацији украјинског председника присуствује амбасадор, те је због тога упутио свог саветника, којем је шеф украјинске државе изразио жељу да се сретне са српским колегом.

Он је поручио да ће Украјину посетити уколико нови председник буде водио мирољубиву политику.

Николић је рекао да је незамисливо да Србија уведе санкције Русији и подсетио да Србија мора да има меру и не може да се опредељује према томе ко је мали а ко велики.

„Србија ако захтева да буде поштована мора да поштује сваког“, нагласио је он.

Танјуг