Дачић: Ако неће да уклоне споменик уклонићемо га силом! Да ли ће?

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће, уколико власти у Бујановцу и Прешеву сами не уклоне споменик припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) у центру Прешеву, држава то учинити силом.
Дачић је новинарима у Бањалуци рекао да је о овом споменику обавештена међунаордна заједница и да је то отворена провокација „јер тиме жели да се покаже да Србија не контролише део своје територије.

– То апсолутно није могуће и може да прети ко год хоће, држава је јача од сваке претње и очекујемо да то питање буде наредних недеља решено. Могло је да буде решено за један дан, али смо исказали добру вољу да не доливамо уље на ватру. Али, ако неће милом онда ћемо силом – поручио је Дачић.

Он је нагласио да уколико споменик није постављен у складу са законима Републике Србије мора бити укоњен.

– Позвао сам и опет позивам власти Бујановца и Прешева да воде рачуна о томе и сами уклоне споменик како не би били изазвани међунационални конфиликти. Уколико се то не деси држава ће то учинити – понови је Дачић.

Бивши командант расформиране ОВПМБ Љуљзим Ибиши запретио је, како је пренела агенцији „Прешева јон“ да уколико се дирне у тај споменик, он и његови саборци поново узети пушке и униформе да се томе супротставе.

Агенције