Азем Власи: Непримерене поруке да се Срби у Парламенту Косова боре да заступају интересе државе Србије и да бране косовске Србе

Vlasi_Azem

ПРИШТИНА – Косовски аналитичар Азем Власи оценио је за Радио Слободна Европа да резултати нових избора на Косову не доносе ништа ново и да очекује да ће Демократска партија Косова Хашима Тачија понудити коалицију Српској листи. Српска листа би ушла у коалицију са ДПК, уколико би такав позив добила, рекли су неименовани представници те листе приштинском листу Зери.

Власи сматра да је разлог томе не то што су грађани задовољни радом досадашње власти и саставом парламента, већ зато што су грађани, који су изашли на изборе, определили између једне власти на коју има пуно примедби и оних политичких формација од којих се боји неизвесности.

„Између две варијанте, где са ни једном грађани нису задовољни, определили су се за ову варијанту која им је више позната и мање неизвесна, него што им је неизвесна, а страхују од те неизвесности коју евентуално би донели ове друге формације, ЛДК, и друге“, рекао је он за Радио Слободна Европа.

На основу резултата, Хашим Тачи мора да уђе у коалицију са неколико странака како би формирао владу и обезбедио најмање 61 глас у Скупштини.

Власи у вези са тим каже да је сигурно да ће у будућој влади ући представници свих етничких заједница на Косову, који броје 20 посланичка места и да онда остаје осталима Тачи да каже „ко воли нек изволи“.

Грађанска иницијатива Српска коју чине људи из претходне косовске власти и они који су раније радили за српске институције на Косову, добили су 2,91 одсто гласова, односно 19.562 гласа. Власи верује да ће ова листа бити део Владе, као што су то Срби били и до сада.

„Прихватиће да уђу у коалициону владу, питање је шта ће све тражити и да ли ће моћи да им се удовољи у томе. Они ће се залагати за своје интересе без обзира што су формално подељене у две групације, али српска листа би требало да нађе своје место и могућности кроз парламентарни живот да се бори за интересе права своје заједнице, а не да се конфронтира са албанском већином“, оценио је Власи.

У том смислу, мислим да ће и из Београда престати оне непримерене поруке да се Срби у Парламенту Косова боре да заступају интересе државе Србије и да бране косовске Србе.

То је непримерен речник, сматра он.

„У Парламенту Косова нико неће заступати интересе једне друге државе, па ни Србије. Тако да, Србима ће се највероватније понудити да уђу у коалициону владу, да чине скупштинску већину. Они имају интереса да то прихвате, а ко ће конкретно да уђе у владу – мислим да је мање важно“, закључио је Власи.

Српска листа у коалицији са ДПК?

Српска листа би ушла у коалицију са Демократском партијом Косова Хашима Тачија, уколико би такав позив добила, рекли су неименовани представници те листе приштинском листу Зери.

Очекује се да ће Српска листа имати осам места у косовској скупштини, а још два посланичка места би требало да има Прогресивна демократска странка Ненада Рашића.

„Тек треба да почнемо разговоре, али ако ДПК жели коалицију са водећом српском партијом, ми ћемо то прихватити“, рекао је члан Српске листе Зерију.

Према његовим речима, сада се чекају резулати, али се у међувремену може разговарати о коалиционим опцијама.

(ФоНет)