Гранатиран центар Славјанска

????????????????

СЛАВЈАНСК – Украјински војска је наставила са артиљеријским гранатирањем источног украјинског града Славјанск, потврдила је портпарол градоначелника Стела Хорошева. Међу гранатираним објектима је и хемијска фабрика али је ватра угашена и еколошка катастрофа је избегнута.

9.38 – Руска војска започела је војну вежбу на обали Балтичког мора, док се војни маневри НАТО „Удар сабље“ истовремено одржавају близу летонске престонице Риге, јављају светске агенција.

„Неколико граната експлодирало је у центру града“, казала је Хорошева за руску агенцију Итар Тас с и додала да је гранатирање мање интензивније него претходног дана и ноћи, пренео је Глас Русије.

Војници народне милиције данас су, у близини Славјанска, уништили најмање један вишелансирни ракетни систем (МЛРС), пошто су украјински војници отворили артиљеријску ватру на Славјанск док је локално становништво покушавало да напусти град.
„Град је највише бомбардован од 9:00 до 13:00 сати када су људи или покушавали да оду аутобусима или су извођени уз помоћ волонтера. Једна старији војник је рањен није му дозвољено да напусти Славјанск преко украјинских безбедносних пунктова“, рекла је Хорошева и додала је да је украјинска војска омогућила женама и деци да напусте зону ратних дејстава.

Славјанск је уништен, хемијска фабрика је гранатирана после чега је захватила ватра која је угашена и еколошка катастрофа је избегнута. И објекат Стројмаш је оштећен и оба предузећа не раде.

Хорошева је, поводом медијских извештаја су да украјински војни донели контејнере са хемијским оружјем на аеродром у град Краматорск на 10 километара од Славјанска под контролом Украјинске Националне гарде, рекла да одавно знају за то хемијско оружје.
„Чули смо одавно о хемијским оружју. Нас не изненађују било какве акције од Кијева“, навела је она, мада прес служба самопроглашене Доњетске Народне Републике није потврдила такве медијске извештаје на њиховој територији.

Танјуг