РТ: Русија и НАТО истовремено одржавају војне вежбе на Балтику (ФОТО)

12.si

Гужва на Балтичком мору и небу. Русија је започела обуку својих јуришних снага у енклави Калињинград као одговор на две војне вежбе које спроводе заједничке НАТО снаге на територији три балтичке државе.

Одлука НАТО-а да спроведе дупле војне вежбе на руским границама на Балтику није остала без одговора руског министарства одбране, које је припремило изненадну обуку снага за почетни удар – морнаричке пешадије, падобранаца и бомбардера дугог домета – тачно у дворишту у ком се одвијају војни маневри НАТО.

Ми изводимо војну обуку истовремено са међународним војним вежбама које су почеле у Европи, „Saber Strike-2014“ и „BALTOPS-2014“, објавила је прес служба министарства.
2
Зубр, десантни брод на ваздушном јастуку

Министарство одбране је истакло да је војна сила на обуци у Калињинградској области свакако упоредива са снагама НАТО-а концентрисаним на оближњим територијама Естоније, Летоније и Литваније, где се вежба Saber Strike-2014 спроводи од 9. до20. јуна и морнаричка вежба „BALTOPS-2014“ одржава на Балтику од 6. до 21. јуна.

Руски маневри подразумевају коришћење поморских група, морнаричке пешадије, операције слетања и искрцавања ваздухопловних снага, обуку противваздушне одбране и гађање из ватреног оружја фронталне авијације.

„Комбиноване поморске групе ће одржавати вежбе патролирања границом и комуникационе одбране, а изводиће и обуку претраге и уништавања подморница хипотетичког агресора и борбених бродова“, прокоментарисало је Министарство за РБК (РосБизнесКонсалтинг – новости, акции, курсы валют …)

5

Руски велики десантни брод „Калињинград“ прилази доку  (Reuters / Agencja Gazeta)

Падобранска дивизија из Пскова ће изводити обуку оперативног искрцавања у Калињинграду, док ће морнаричка пешадија увежбавати одбрану обалне линије од могућег десанта с мора и изолацију и елиминисање илегалних наоружаних група.

Ваздухопловство ће пружити ватрену подршку са Су-34 ловцима-бомбардерима и Ми-24 јуришним хеликоптерима.

7

Су-34 (РИА НОВОСТИ/Владимир Астапович)

Распоређивање суперсоничних Ту-22М3 стратешких бомбардера дугог домета за противбродске ударе, од којих су неки само дан раније завршили обуку на Црном мору, такође је најављено. Заједно са снагама ваздушне одбране ће патролирати тим подручјем да осигурају да је ваздушни простор обуке чврсто затворен.

Вежба НАТО-а на Балтику је годишњи догађај мада је овај пут број војника који учествују знатно увећан. У 2013 било је укључено 1800 војника, док је вежба „Saber Strike 2014“ највећа икада, са 4700 војника и више од 800 војних возила, као што су M2 Bradley, M1126 Stryker, и разни оклопни транспортери: XA-180, XA-202 и M113.

Поред две војне вежбе НАТО-а, балтичке државе близу Риге одржавају сопствену „Baltic Host 2014“ вежбу војне сарадње.

6

Ми-24 (РИА Новости / Павел Лисицин)

У  „Saber Strike 2014“ учествују војници из Канаде, Данске, Естоније, Финске, Велике Британије, Летоније, Литваније, Норвешке и САД.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је већ назвао ротационо војно нагомилавање снага близу граница Русије актом непријатељства и директним кршењем Оснивачког акта Савета НАТО-Русија из 1997, изјавио је за Интерфакс Лавровљев први заменик, Владимир Титов.

Имајући у виду дешавања у Украјини, јачање војног присуства НАТО-а у близини руске границе, „баш као у време “ 08.08.08″ рата на Северном Кавказу, пре ствара проблеме него што помаже њиховом решавању“, рекао је Титов.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је у понедељак изјавио, после састанка са финским колегом Еркијем Туомиојем, да „Вештачки покушај да се настави са ширењем НАТО-а на исток и напредовање војне инфраструктуре ка истоку, ближе руским границама, је контрапродуктивно.“

Извор: http://rt.com/news/164972-russia-wargames-baltic-reply/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28