Даватоглу данас у Београду после провокативних изјава Турских званичника да је „Косово Турска и Турска Косово“

davatoglu

БЕОГРАД – Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу боравиће данас у посети Београду, током које ће сесастати са државним врхом Србије.

Давутоглу ће разговарати с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем.

Србију је прошле године посетило више високих турских званичника, међу којима потпредседник турске Владе Бекир Боздаг, а председник Србије Томислав Николић боравио је у посети Анкари у фебруару 2013. године.

Односи Београда и Анкаре били су у средишту пажње јавности и медија после изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана у октобру у Призрену да је Турска Косово и Косово Турска.
Николић је, реагујући на ту изјаву, оценио да је она „агресија без оружја“ и затражио је извињење, а Дачић, тадашњи премијер Србије, рекао је да је то „директна провокација“.

Министар Давутоглу је тада поручио да се Анкара неће извинити због Ердоганове изјаве јер у њој, како је казао, није било увреде већ само позитивних осећања.

Ердоганово помињање Косова, према његовим речима, није било политичке природе, нити је представљало испољавање експанзионистичке политике.

Давутоглу је нагласио да су односи Србије и Турске постали кичма стабилности Балкана и да је „главни успех у спољној политици Турске поправљање и развој односа са Србијом“.

Танјуг