Кадрови Мегатренда дрмају Србијом

megatrend kadrovi

Осим партијских књижица и коалиционих споразума, многе државне функционере и људе који су ангажмане нашли у некој од државних институција повезује још једна ствар – Мегатренд универзитет. Скоро петину Владе Србије чине професори на том универзитету, још један министар може да се похвали и титулом почасног доктора наука на Мегатренду, а дипломом с једног од 11 факултета те установе дичи се и председник Скупштине.

Осим тога, и у новом Програмском одбору РТС-а, по свему судећи, наћи ће се две особе које су у вези с том високообразовном установом – једна је апсолвент Факултета за међународну економију, а друга је дипломирала на Факултету пословних студија. То је посланика ЛДП Миљенка Дерету навело да у скупштинској расправи оцени како „Мегатренд универзитет постаје институција чији утицај на рад Владе постаје све већи“.

– Немам ја ништа против Мегатренда, али имам против тога да министар просвете Жарко Обрадовић, који би требало да брине о државном универзитету, плату прима на приватном универзитету – каже Дерета за „Блиц“.

 

Неће јавно о дипломцима
Заменик ректора Мегатренда Владан Кутлешић истиче да би се многи изненадили када би видели ко је све завршио неки од факултета овог универзитета. Он, међутим, не жели да наведе ниједно име, али истиче да је за 23 године постојања на Мегатренду било 12.000 студената и одбрањено је око 200 доктората.

Тренд, како каже, ширења Мегатрендових кадрова по државним институцијама доводи и до питања да ли су ти кадрови заиста толико квалитетнији од, рецимо, оних који долазе са државних универзитета.

– Ако је то тако, питам министра шта је урадио на томе да се квалитет наставе на државним универзитетима подигне на ниво који је на Мегатренду – каже Дерета.
Заменик ректора Универзитета Владан Кутлешић, међутим, на причу о ширењу утицаја Мегатренда, која се темељи на броју кадрова у Влади и државним институцијама, одбацује као нелогичну.

– Зашто се онда не постави питање утицаја Београдског универзитета, који је завршио и садашњи премијер Ивица Дачић и Мирко Цветковић? Зашто се није говорило о утицају Новосадског универзитета док је министар просвете био Зоран Лончар, или Београдског универзитета док је ресором образовања руководио Гаша Кнежевић – пита се Кутлешић.

Дерета на те оцене, међутим, одговара да се не могу поредити државни универзитет, који није профитна организација, и Мегатренд, који то јесте.

О утицају Мегатренда би се, међутим, можда могло више говорити кроз призму врло добрих односа које ректор тог универзитета Мића Јовановић има с политичком елитом Србије. Сам Јовановић се хвалио тиме да је на Мегатренду предавање у октобру 2008. одржао и тадашњи председник Србије Борис Тадић. Он је и пријатељ с министром Милутином Мркоњићем, који је својевремено за медијску саветницу узео асистенткињу са Мегатренда, манекенку Ивану Шкорић. Мегатренд су, такође, завршиле и многе естрадне личности, међу којима су и певачица Наташа Беквалац и манекенка Сандра Обрадовић, а Весна да Винча је чак и докторирала на том универзитету.

М. Р. Петровић – БЛИЦ