Азем Власи: „Верујем да ће Срби у институцијама Косова на најбољи начин заступати своје интересе, да ће се за њих изборити у сарадњи са албанском већином и да се неће отуђити“

azem-vlasi

„Састав нове Владе Косова има више могућности“, истиче Азем Власи и додаје да ће мандатар понудити и мањинама прилику да буду део коалиције.

Познати приштински адвокат и познавалац политичких прилика на Косову Азем Власи сматра да без обзира на то што ће српска заједница у косовском парламенту бити одвојена, њени представници ће заступати интересе Срба на Косову.

„Позиција мандатара Хашима Тачија биће: мањине изволите. Свима се даје понуда и нуди по нешто. И сви имају интереса да прихвате“, истакао је Власи.

„Снага српске формације није у броју посланичких места нити у томе да ли су једна или две листе. Њихова снага је у њиховој обавези да заступају интересе српске заједнице. Верујем да ће Срби у институцијама Косова на најбољи начин заступати своје интересе, да ће се за њих изборити у сарадњи са албанском већином и да се неће отуђити“, рекао је Власи.

Власи додаје да ће се ускоро формирати Заједница српских општина, али да не треба гајити наде да ће то бити некаква „мини влада само за Србе“.

Додаје да су поједине странке, попут „Самоопредељења“, повукле црвене линије и још у кампањи говориле да никако неће у коалицију са Демократском партијом Косова, али да има и оних странака које могу да забораве предизборна неслагања.

„Демократски савез Косова и Алијанса за будућност Косова могу да забораве на све што су рекли у предизборној кампањи. То су странке које су иако су биле у опозијцији увек подржавале Владу када је то било потребно. Питање је договора шта ће нудити, тражити и прихватити“, казао је Власи.

(КиМ Радио)