Милован Дрецун: Срби на КиМ послушали позив Владе, изашли на шиптарске изборе

drecun_izdajnik

Београд — Председник скупштинског Одбора за КиМ Србије Милован Дрецун изјавио је да излазак 53.000 Срба на изборе на КиМ показује да су они послушали позив Владе Србије.

Дрецун је рекао да ће у наредном периоду Влада имати потпуни капацитет да настави процес нормализације односа и заступа интересе српског народа на Косову.

Дрецун је у Јутарњем програму РТС оценио да је толики излазак очекиван и да је на северу Косова слабији одзив, али да је, ипак, у две општине боља излазност у односу на локалне изборе.

Са друге стране, очекује се, када буде завршена дистрибуција мандата, да се покуша у договору са међународном заједницом да се издејствује од Приштине да она подели те мандате без било каквог дискриминаторског понашања према Србима и покушаја да умањи резултат избора, рекао је Дрецун.

Посланици ће у наредном периоду имати значајан задатак јер би требало да своје деловање координирају са Владом Србије на шта их обавезује значајна излазност српског народа, оценио је Дрецун.

Он сматра да на северу Косова није добро схваћен значај деловања будућих посланика, јер ако је темељ политике у наредном периоду стављен на формирање заједница српских општина који произлази из Бриселског споразума, онда је потребна снажна подршка српских посланика у парламенту у Приштини, јер ће од њих зависити стварање законодавног оквира који је неопходан на Косову и Метохији.

„Срби треба што масовније да учествују у свим привременим институцијама самоуправе, не зато да би признали некакву самопроглашену назови државу на Косову и Метохији, већ зато да би имали механизам преко кога ће се легално демократским средствима борити за побољшање сопственог положаја и за, самим тим, повратак државе Србије на Косово и Метохију“, рекао је Дрецун.

Он је оценио да је излазност могла и требало да буде боља, што се Срба тиче, али да је „излазак 53.000 оно што се очекивало у оптимистичким варијантама“ и да ће бити интересантан податак колико је добила Српска листа.

„Мора да се успостави јединствено координирано деловање међу српским посланицима, односно међу српским листама и са Владом Републиком Србије“, нагласио је Дрецун.

На питање новинара о неправилностима на изборима о томе да Срби у Клини, Истоку и Пећи нису могли да гласају са српским документима, Дрецун је одговорио да тамо где је било неправилности и Срби били онемогућени да гласају, потребно сада изборити да се понове избори.

Дрецун је рекао да се очекивао излазак знатно већег броја Албанаца на изборе од 43 одсто и да се може очекивати да Срби добију већи број од 10 гарантованих мандата.

Упитан о 38,5 милиона евра које је обећао Брисел, иако на север Косова није дошао ниједан евро и о најавама да би новац за пројекте на северу Косова могао да стигне тек у новембру и могућим политичким условљавањима Брисела, Дрецун је одговорио да не верује да ће ЕУ користити тај новац као средство политичке уцене и да је ЕУ бирократизована и спора у одлучивању када је потребно доделити средства.

Дрецун: И Албанци свесни важности нормализације односа

Београд – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да резултати избора за косовску скупштину показују да су и Албанци на КиМ свесни да њихова будућност у великој мери зависи од нормализације односа са Београдом.

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије рекао да је веома ниска излазност бирача на Косову и Метохији доказ огромног незадовољства грађана начином на који је досадашња администрација у Приштини проналазила одговоре на њихове свакодневне животне проблеме.

Коментаришући излазност Срба на КиМ, Дрецун је констатовао да је она била мања него на последњим локалним изборима, што показује да су грађани препознали значај локалних избора за њихов свакодневни живот и да такав значај нису придали присуству српских посланика у парламенту у Приштини.

– Парламент у Приштини ће, међутим, имати значајну улогу у доношењу закона важних за позиционирање Заједнице српских општина и очекујемо јединствен наступ српских посланика и њихову пуну координацију са владом у Београду – објаснио је Дрецун.

Излазност Срба је, како је оценио, ипак била добра, уколико се има у виду све што се дешавало пре избора и чињеницу да је позив Владе Србије да изађу на биралишта уследио само неколико дана пре избора, због чега није било ни праве кампање.

Он је изразио и очекивање да ће српски посланици успешно спречавати доношење закона који су против њиховог интереса, као што је закон о стварању такозваних безбедносних снага Косова.

(РТС-Танјуг)