Светско првенство у Катару – израбљивање радне снаге пред очима ФИФА: Купљено домаћинство!

катар

Светско првенство у Катару које треба да буде одиграно 2022. године, можемо слободно да назовемо гробницом за стране раднике. На стотине мртвих је биланс до сада, а поставља се питање колико ће још бити мртвих док не почне такмичење.

Катар је на контроверзан начин добио право да угости Светско првенство 2022. године, а колики је скандал, говори податак да у последњих годину дана цео свет прича само о намештању приликом доделе домаћинства. Одлука да управо ова мала заливска монархија добије част тако великог такмичења била је, благо речено, запрепашћујућа, јер фудбал у овој земљи је на нивоу аматерског.

Услови у којима радници, већином из целе Азије, раде на изградњи објеката се граниче са робовласничким. Последњи извештаји говоре да је за последње две године преко 450 Индијаца погинуло у Катару. Из Непала стижу информације да је преко 400 држављана ове мале државе подно Хималаја, погинуло у изградњи катарског “поноса”.

Како је новинарска агенција AFP објавила извештај, на основу докумената које су добили од амбасаде Индије, 237 Индијаца је погинуло у 2012. а још 218 до 5. децембра 2013. године. То статистички значи да месечно преко 20 Индијаца погине.

Катастрофална ситуација за раднике

Највише радника долази из Индије, Непала, Шри Ланке, Пакистана, Бангладеша, али и многих других азијских земаља. Ситуација је врло озбиљна, а поред велике смртности, радници се сусрећу и са многим другим проблемима.

Због великог сиромаштва у азијским државама, људи су принуђени да долазе у Катар како би зарадили неки долар. Међутим, од тренутка доласка у ову земљу, сусрећу се са многим проблемима. Узимају им се пасоши и остала документа, дешава се да плате не примају месецима, а раде од јутра до мрака и по 15 и више сати дневно, практично до смрти.

Одређене анализе говоре да ће до отварања Светског првенства још око 4.000 људи погинути у изградњи, од глади, врућине и уопште тешких животних услова.

Катар је врло мала земља, по површини заузима тек 164. позицију на свету, са око 2 милиона становника, од чега је велики број странаца. Индијски радници данас чине 26% укупне популације  у држави, а непалски око 16%.

Фудбал у Катару

Благо речено, фудбал у Катару је на нивоу аматерског, где за само два клуба можемо са сигурношћу да кажемо да су професионална. Тек за 14 тимова условно можемо  да говоримо да се истински боре у најјачој лиги у земљи, а да практично ниже лиге и не постоје.

Катар никад није учествовао на Светским првенствима, а ретко и на Азијском шампионату.

Катар је срамота за цео фудбал у целини. Данас када су газде из ове државе власници 4-5 европских клубова, када се “разбацују” парама или доводе фудбалере из Европе да играју за велике плате у аматерским заливским тимовима и лигама, онда и не треба да чуди одлука ФИФА-е. Јер како гласи народна изрека “пара врти, где бургија неће”.

Реакције ФИФА-е

Из ФИФА поручују да они не могу ништа да учине како би смањили робовласничке односе према радницима. Немачки Die Welt већ дуже времена се бави овом темом и наишао је на доста људи у самој ФИФА-и који се противе да Катар буде домаћин и инсистирају на пребацивању такмичења у неку другу земљу.

Али, челни људи кровне фудбалске организације у ствари ништа  не предузимају у заустављању робовске експлоатације, чак обичан свет сумња у намештање избора. Катар је богат нафтом, те им није проблем да “потроше” у подмићивање свих оних који одлучују о додели Светског првенства.

У последњој деценији, Катар је привукао многе спортске догађаје, од различитих тениских турнира, до аутомобилских трка. Поред тога, катарски шеици држе неколико европских фудбалских клубова у својим рукама, а спонзоришу и Барселону. Колики је тачан уплив катарског новца на европски спорт, то је и даље мистерија.

Политика

Политика у свему томе игра најважнију улогу. Катар је један од најважнијих савезника САД-у и западноевропским државама и један је од кључних фактора у финансирању терористичких организација у Сирији. Отворено подупиру стране терористе у једној слободној држави, каква је Сирија, те на стотине хиљада мртвих цивила, пре свега деце и жена не представља проблем овој држави. Отворено подупиру терористичке елементе и у многим другим земљама, као што је Либија, Египат и Лебанон.

И док већина западноевропских и америчких медија упорно води екстремну кампању против легално изабраних власти у државама широм света, а ту се мисли и на Русију, нико од тих “новинара” се не бави проблемом радника који су потпуно обесправљени и преварени. Давно је прошло време робовласничког система у свету, али изгледа не и у Катару.

И док Запад жмури због катарског петродолара, који финансира све што западњаци пожеле, дотле медији пишу најгнусније лажи о Олимпијским играма у Сочију и отворено пишу и говоре против председника Русије Путина. Најбољи пример јесте текст британског  The Daily Mailа, који је на отварању зимских Олимпијских игара објавио наслов: “Гангстерске игре: Подупирање Путиновог убилачког и корумпираног режима, Олимпијски покрет је дозволио себи да буде отет од стране зла – као што га је раније отео Хитлер”.

Дакле, у слободној Русији где свако има право да искаже своје мишљење, земљи која је највише инвестирала у једно такмичење од свих предходних домаћина зимских Олимпијских игара и где странци раде без проблема, а навијачи се крећу слободно Сочијем и свим другим градовима, али која има политички супротан став од америчке и западноевропских администрација,  дотле се жмури и ћути на робовласнички систем у Катару, финансијеру тероризма у свету, заједно са Сауди Арабијом.

Истина је да слободних новинара данас готово да и нема, а тога смо свесни и у нашој држави, те се за мало новца, политичког ангажовања или које чега другог, ангажују у ширењу најгнуснијих лажи, али за оваквом пропагандом која је вођена од стране медија са запада, подржана од стране и многих са наших простора, није се посезало ни у нека много “опаснија” времена.

Катар је данас држава у којој се врши најмрачнија експлоатација радне снаге и у 21. веку одузимају сва права људима, да живе као животиње без основних услова за нормалан живот. Никоме у Катару, као ни у државама са Запада, нити у ФИФА-и није стало до обичних људи, њихових живота, већ су мртви радници једна обична статистика.

Светско првенство у јануару и контроверзе

Након долеле домаћинства овој заливској држави, поставило се питање одигравања такмичења. Наиме, у јуну и јулу, температуре прелазе и преко 50 степени и, мада је Mohammed bin Hammam један од најважнијих људи који се помињу у “афери Катар” обећао стадиoне са климом и пријатним температурама, готово је немогуће избећи тако екстреме врућине. Челници ФИФА-е су предложили да се такмичење одржи у децембру 2021. и јануару 2022. године, али се томе оштро успротивио Енглески фудбалски савез, подсећајући да би требали лигашко такмичење да прекину у новембру и наставе тек у фебруару. Управо је период од новембра до фербуара у Премијелиги са најгушћим распоредом утакмица.

Поред тога, поставило се питање облачења жена, јер у овој конзервативној муслиманској држави, у којој влада шеријатско право,  строго је забрањено ношење европске одеће, тј. оне која истиче женске облине.

Такођер, питање алкохола на утакмицама, што је обичај код европских навијача, забрањен је на стадионима у Катару и челници Фудбалског савеза су најавили да ниједна врста алкохола неће смети да се унесе на трибине. Треба подсетити да је компанија за производњу пива, Budweiser један од спонзора на Светским шампионатима. Наводно, постоји размишљање да се дозволи алкохол у одређеним објектима, али уколико га не буде на трибинама, онда шта ће и у приватним објектима.

Већи број стадиона се налази у граду Дохи, те испада да тек неколико улица деле све те стадионе. Несумњиво је да ће то бити врхунски објекти, али све што је повезано са овом државом је под знаком питања.

Људи који су се залагали да Катар постане домаћин светске смотре фудбала и даље остају при својим ставовима. Тако је Franz Beckenbauer уверен да ће ова земља бити сјајан домаћин и да такмичење треба одиграти у јануару и фербуару, апсолутно не мислећи на проблеме који би настали у Бундеслиги. Он је довољно узео пара од шеика и природно је да ће “гристи” да његове газде у свету имају репутацију великих спортсмена.

Ропство модерног доба и осуда Amnesty Internationalа

Враћамо се на основно питање, докле ће запад ћутати на робовласнички истем у Катару?

Ако упоређујемо Лондон и Доху, тј. изградњу комплекса за Олимпијске игре у Енглеској и изградњу стадиона у Катару, онда видимо алармантне бројке. У Лондону није погинуо ниједан радник, а повреде су биле сведене на минимум.

У лето 2013. године за само месец дана, чак 44 Непалаца је погинуло на радном месту, дехидрације, недостатка хране или срчаних удара изазваним прековременим радом и недостатком сна. Још шокантније у свему томе да су већина радника младе особе између 20 и 30 година.

Режим у Катару и председник Комитета за људска права, Ali bin Samikh Al-Marri, тврде да су све оптужбе лажне и да нема погинулих радника. Међутим, чињенице говоре другачије.

“Радили смо и по 24 сата без хране. Радиш по 12 сати и онда одеш на спавање без хране и воде. Када сам се пожалио мој шеф ме је претукао и избацио из кампа у коме смо одсели. Није ми дао храну нити вратио документа”, рекао је Ram Kumar Mahara, један од непалских радника.

Радити на 50 степени, без адекватне заштитне опреме, недостатка хране, воде и спавањa у врло тесним објектима у којима нема вентилације, доводи до срчаних обољења, недостатка концентрације и честих падова са висина.

У октобру 2013. Непал је повукао амбасадора из Катара у знак протеста, покушавши на тај начин да изврши притисак на режим у заливској монархији, али безуспешно.

Око 90% радне снаге у држави чине странци, прошле године било је око 1,2 милиона радника, а до краја 2014. требало би да буде и преко 2 милиона. Треба изградити хотеле, аеродроме, стадионе и још много других објеката.

Amnesty International, организација која се бави људским правима, је објавила извештај на 170 страна у коме жестоко критикују катарски режим. Тај извештај је изашао недељу дана након посете председника ФИФА-е, Seppа Blatterа Катару у коме је ова персона чак изјавила: “Катар је на добром путу да реши питање радничких права”.

Можда из Блатера говори катарски новац, којима је “подмазан”, али чињенице говоре другачије. Како Amnesty International извештава, радници немају пара да се врате кућама, документа су им одузета, многи су исцрпљени и на ивици самоубиства. Газде на градилиштима називају раднике “робовима” и  “животињама”.

Године 2012. у Дохи, престоници Катара, приликом изградње ФИФА-иног центра, у болницу је примљено преко 1.000 људи, а многи су остали трајни инвалиди.

Катар је купио Светско првенство

Све око Катара и Светског првенства је контроверзно, а нови докази који су откривени, показују да је ова арапска држава купила Светско првенство.

The Sunday Times је објавио да има гомилу имејлова и осталих докумената, који се односе на уплате Mohammed bin Hammamа, извршног члана ФИФА за Катар.

Mohammed bin Hammam је бивши председник Азијске фудбалске федерације, а према доказима који постоје, потплатио је фудбалске званичнике, како би гласали за Катар за домаћинство Светског првенства.

Бин Хамам је био неуспели противкандидат Sepp Blatter-у за председника ФИФА, али је 2012. године поднео оставку на све функције у фудбалу , због разноразних малверзација.

Управљачко тело ФИФА је започело истрагу доделе домаћинства Светског првенства 2022. године, које се десило 2010. када је изабран Катар. Можда ФИФА не би ни реаговала, али након многих оптужби, појавили су се конкретни докази о куповини домаћинства.

The Sunday Times пише да је Mohammed bin Hammam исплатио по 200.000 долара, на рачуне 30 председника фудбалских савеза из Африке, како би црни континент подржао Катар приликом гласања.

Такођер је исплатио 1.6 милиона долара на рачуне Jack Warner, бившег потпредседника ФИФА, од тога 450.000 долара је уплаћено пре гласања за домаћинство. Warner је био један од 22 човека који су учествовали у додели домаћинства Катару 2022. године. Због оптужби 2011. се повукао из фудбала.

И Daily Telegraph је дошао до доказа да је Warner добио новац од Mohammed bin Hammamа. Наравно, све је негирао сам  Hammam, његов син, али и фудбалски савез Катара.

Председник ФИФА, Sepp Blatter  је средином маја 2014. године, изјавио да је грешка што је домаћинство тако престижног такмичења додељено Катару због велике врућине и могућег померања одигравања турнира.

Нове оптужбе и докази, ставиће ФИФА под још већи притисак да покрене ново гласање за домаћинство 2022. године. Но, да ли ће се то и десити?

Мање од две недеље је остало до почетка такмичења у Бразилу, New York Times је објавио да постоји могућност да су поједине утакмице намештене 2010. године у Јужној Африци и да постоји велика шанса да се то деси и у Бразилу.

Најтужније од свега је што се ФИФА не обазире на све проблеме радника. Државе на Западу, које се наводно залажу за људска права у свету, жмуре. Много је страних компанија које су директно укључене у израбљивање људи. Више нико озбиљно и не говори о одузимању домаћинства овој робовласничкој држави, нити било каквом кажњавању.

На крају поставља се питање, да ли ће сви ти фудбалери и навијачи који ће доћи 2022. године на Светско првенство у Катар истински уживати и без и мало трунке савести навијати и радовати се сваком голу, када се зна да су на темељима тих стадиона и хотела на хиљаде обичних људи оставили своје кости.

Аутор: Милан Стојановић / Фудбал Фанатик